ne történjen meg újra

2018.05.07. 14:00

Kiállítás az eltűnt sárbogárdi zsidó közösség múltjából

A településen csaknem kétszáz esztendeig élt zsidóság nagy része a holokauszt áldozata lett, ugyanúgy, mint a többi magyarországi vidéki kisebb-nagyobb zsidó közösség tagjai.

V. Varga József

A vándorkiállítás emléket állít a településen élt zsidó közösségnek

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A Petőfi Sándor Gimnázium aulájában nyílt kiállítás a Képek és emlékek az eltűnt sárbogárdi zsidó közösség múltjából címet viseli, anyagát Lakk Norbert: A sárbogárdi zsidóság története című könyv és a kötet megjelenésétől, 2015-től fellelt és adományba kapott tárgyak, fotográfiák és dokumentumok képezik.

– A dél-mezőföldi településen csaknem kétszáz esztendeig élt zsidóság nagy része a holokauszt áldozata lett, ugyanúgy, mint a többi magyarországi fővárosi és vidéki zsidó közösség tagjai – mondta el lapunknak Lakk Norbert. – A Tom Lantos Intézet közreműködésével kiállított tablók bemutatják a békés, munkával töltött hétköznapokat, az ünnepeket, a hitéletet, a zsidó iskolát, a ruházatot, a családi fotókat, portrékat. A kiállítás a sorsfordító időkre (jogfosztás, gettósítás, holokauszt, újjáéledés, elsorvadás) és a városban megmaradt építészeti, tárgyi emlékekre is rámutat. Lakk Norbert kutató a Tom Lantos Intézet tevékenységével Csendes Tünde pedagógus és dr. Stern Pál hagyományőrző révén ismerkedett meg. A független emberi és kisebbségi jogi szervezet elsődlegesen a zsidó, roma és magyar közösségek, illetve más etnikai, nemzetiségi, nyelvi és vallási kisebbségek ügyeire fókuszál. Támogat minden olyan kulturális projektet, amely mindezekkel kapcsolatos.

Így került előtérbe, hogy a Sárbogárdi Múzeum Egyesület bábáskodása mellett vándorkiállítást szervezzenek, amely emléket állít az egykor a településen élt, tevékeny kis mezővárosi zsidó közösségnek. Nem titkolt céljuk, hogy a kiállítás anyagát a későbbiekben más településeken is bemutassák.

A vándorkiállítás emléket állít a településen élt zsidó közösségnek
Fotós: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Lakk Norbert hangsúlyozta, hogy a kiállítás első állomása, az ősbemutató helyszíne – Novák Kovács Zsolt, a múzeum egyesület elnöke, pedagógus, igazgatóhelyettes, a város alpolgármestere felajánlásának köszönhetően – a Petőfi Sándor Gimnázium, amely méltó helyszín. Egyebek között azért is, mert az épület egyik szárnyát dr. Örlős (Öszterreicher) Olivér építtette azzal a céllal a két világháború között, hogy kórházat létesít a településen (tervezett megnyitása azonban a zsidótörvények és a holokauszt miatt nem valósulhatott meg). A nagyközönséget Sükösd Tamás polgármester köszöntötte, majd a témával kapcsolatban Félix Anikó, a Tom Lantos Intézet képviselője és dr. Gergely Anna történész osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Közreműködött Neumann Nándor előadóművész.

Sükösd Tamás így fogalmazott: – A mozaik mai darabja számomra – polgármesterként és a jelen kultúrmisszió támogatásán túl – az egykori zsinagóga közcélra történő visszaszerzése, és részben szakrális, részben kulturális, oktató céllal a közösség rendelkezésére bocsátása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában