ízletes tipp

2018.08.31. 14:00

A ketchup hozzávalóit is megvásárolhatjuk a dunaújvárosi piacon

A dunaújvárosi piacon sétálva az eladók portékáit szemlélve igazi kincsekre bukkanhatunk és hazatérve főzhetünk egy jót a portékákból. Mi is így tettünk.

Jakab Klára

Kevés pompásabb élvezet van annál, mint amikor a hűvöskés reggelen kiballagunk a piacra, megmerülünk annak látványában, miféle gyümölcsöket kreált a Teremtő: az őszibarackot, amelynek szőrös héja a zamatos termést védeni hivatott, az egy nagy golyóbis dinnyét, meg a sokbogyós szőlőt, amiből aztán annyiféle fajtát cifrázott a természet, hogy arról doktorátusok értekeznek. Azon talán meg sem lepődünk, hogy – mint majdnem mindennek a görög mitológiában – a gyümölcsöknek is külön istenük volt: Zephürosznak, a szél istenének Khlorisz nimfától született fi a, Karposz, aki Zeusz rendelkezése szerint a gyümölcsök istene lett. A rómaiak Pomona személyében a gyümölcsfák és kertek istennőjét imádták. Hódoljunk hát nekik piaci sétánk során, amiért a kertészek és őstermelők révén gazdagon teríthették a standokat!

A kevésbé leveses, inkább húsos Lucullus paradicsom a legmegfelelőbb a ketchupfőzéshez
Fotó: Hankusz K./Dunaújvárosi Hírlap

Nemcsak zöldség

A baracknak számtalan fajtáját kínálják, fehér és sárga húsú, barnás, pirosas belsejű, magvaváló, avagy bőrös héjú, nektarinnak nevezett kopaszbarackot, s mert az árban alig van különbség, 400-500 forintért ízlésünk szerint válogathatunk. Ne dőljünk be a méret csábításának: a hatalmas szemek nem arányosan zamatosabbak, az apróbb olykor ízesebb. A paradicsomnak dömpingje van, s ez az árakon is látszik, 200-250 forintért adják kilóját.

Így készítsd el

Ha elszántuk magunkat a házi ketchup készítésére, akkor most érdemes nekifognunk, persze csakis akkor, ha beszereztük az elengedhetetlen több tucatnyi fűszert, s van egy-két napunk a főzőcskézéshez. Házilag főzni a ketchupöt nem kifizetődő, ha megnézzük az üzletben kapható szószok árait, ám annál a cukros paradicsomlénél ezerszer finomabbat készíthetünk.

Fiaimnál sokáig a bolti öntetben fuldoklott a sült krumpli, de kinőtték ezt is. A fűszeres paradicsomszószhoz kevésbé lédús, inkább húsos paradicsomot válasszunk, legjobb a hosszúkás Lucullus, különben túl sok időt vesz igénybe a besűrítése. Nagyjából három liter léből lesz egy liternyi ketchup.

Ahogy ígértem, az 1985-ben, 68 forintért vásárolt fűszerkönyvünk a következőképpen taglalja ezt a ritka receptet. Összefőzünk 2,5 kg érett paradicsomot, egy fej vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát, 1 dkg fahéjat, 1 dkg szegfűszeget, pár szem szegfűborsot, egy mokkáskanálnyi feketeborsot, két evőkanálnyi pástétomfűszert, pár szem szárított gombát, majd átszűrjük. Az így nyert masszát 10 dkg kristálycukorral, pici sóval, 1 dl ecettel (ha van tárkonyos) ismét tovább főzzük, amíg lekvársűrűségű nem lesz.

Ha savanyúbban vagy pikánsabban szeretjük, növelhetjük az ecet mennyiségét, vagy adhatunk hozzá mustárt is. A mártást 2-3 decis üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. A pástétom fűszerkeverék összetétele: 2-2 mokkáskanálnyi kakukkfű, fehérbors, gyömbér, bazsalikom, citromhéj, babérlevél, tárkony, majoránna, 1-1 mokkáskanálnyi pirospaprika, koriander, édeskömény, borókabogyó, zsálya, fodormenta, mustármag, szerecsendió, borsikafű. Javallott az összes fűszert tüllzacskóban, fakanál nyelére kötve belelógatni a paradicsomlébe, s időnként jól kinyomkodni. (Ha a zacskó kiszakadna, ne sikítsunk, hanem turmixoljuk át az egész katyvaszt, amíg a szemeket is eldolgozza a gép, majd főzzük újra, hogy a levegőt kiadja magából – jártam már így, s ez a mártás lett mind közül a legprímább.) A házias illatokra szimatolni kezdenek a szomszédok, s ablakunkhoz gyűlnek a darazsak, ami azt jelzi: jó munkát végeztünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában