Ők is fáznak odakint

2018.11.28. 12:00

Készítsük fel kedvencünket is a hideg időre!

Sajnos nagyon sok kutya lesz áldozata az emberi gondatlanságnak télvíz idején, pedig egy kis odafigyelés is elég ahhoz, hogy kellemes körülményeket teremtsünk a kinti kutyusoknak is.

Tóth Alexandra

A kutya télen elsősorban saját testhőjével melegíti fel az ólat. Minél nagyobb a ház, annál nehezebben fűti be magának. Ezért olyan házikót válasszunk neki, ami épp akkora, hogy kényelmesen elférjen benne, de ne legyenek légüres terek. A lapostetős ól jobb választás, mint a sátortetős, hiszen kevesebb a kihasználatlan tér. Fontos a szigetelés is, lehetőleg olyan anyaggal, amit nem bont meg a kutya, és jó, ha nem közvetlenül a földre rakjuk, ahonnan alulról is kapja a hideget a ház, hanem téglára, lécekre tesszük a kutya lakhelyét.

Hiába van bundájuk, ők is fáznak télen
Fotó: Shutterstock

Sokan vastag pokrócokból ágyaznak meg négylábú barátuknak, ám ezek az anyagok könnyen átnevesednek, nehezen száradnak és atkásodnak is. Sokkal jobb, ha száraz szalmával béleljük ki az ólat, annak érdekében pedig, hogy az eb ne hordja ki a szalmát, célszerű küszöböt erősíteni a bejárathoz. Az almot természetesen forgatni kell, és hetente cserélni. További védelmet hőszigetelő PVC függönnyel érhetünk el, így biztosan nem fog fázni a kinti kutya sem.

Rövid szőrű vagy kis testű kutyát még ilyen körülmények mellett se tartsunk a szabadban, hiszen sokkal inkább ki vannak téve a betegségeknek, ne adj Isten a fagyhalálnak.

A lakásban tartott ebeknél pedig arra kell figyelni, hogy ne marja ki a felsózott latyak érzékeny talpukat, a fázós ebeket pedig bátran „ruházzuk fel”, hiszen a meleg lakásból a hideg utcára kilépni nekik is ugyanannyira kellemetlen, mint a gazdiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában