A valaha mért legmelegebb július volt 2019-ben

2019.08.27. 17:30

Kánikula: kemény nyara volt Európának

Augusztus végén talán már túl vagyunk a „hőséges” napokon, és jönnek a könnyedebb idők. Ezért úgy gondoljuk, célszerű egy kis mérleget vonni hőségügyben. Van miről beszélni.

Agárdy Csaba

A valaha mért legmelegebb július hónap volt a világon 2019 júliusa, amely páratlan hőhullámmal párosult Európában – ezt a Copernicus európai kutatóintézet jelentette be. A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó intézet adatai szerint júliusban 0,04 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb, 2016-ban mért júliusi átlaghőmérsékletet, ám abban az évben erős volt az El Nino-hatás.

– Július hónap általában a legmelegebb hónap világszerte, ám a mi adataink szerint az eddigi legmelegebb hőmérsékleteket mérték 2019 júliusában – közölte Jean-Noël Thépaut, az intézet igazgatója.

Magyarország sem „panaszkodhat”. Az idén az országos és a fővárosi melegrekord is megdőlt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Budapesten mostanáig 34,2 volt a csúcshőmérséklet, ezt 1986-ban Budakalászon mérték. Most viszont Újpesten 34,7 fokig melegedett fel a levegő. Az országos rekord 35 fok volt, amelyet 1987-ben mértek több helyen. Most viszont Budakalászon 35,8 fokig emelkedett a hőmérséklet, így ez lett az új országos rekord.

A brutális melegben fontos, hogy hűtsük magunkat – akár így is Fotó: MTI

De egész Európában dőltek a rekordok. Több dél-francia városban is 45 fok feletti hőmérsékletet mértek, a legmelegebb Gallargues-le-Montueux-ban volt, ahol 45,8 fokot mutatott a hőmérő – erről a BBC számolt be.

A korábbi abszolút rekord 44,1 fok volt Franciaországban a 2003-as hőhullám idején, akkor egyetlen nyár alatt 15 ezren haltak meg a forróság miatt az országban.

Horvátországban is megdőlt a júniusi melegrekord, a meteorológiai szolgálat által közétett adatok szerint Dubrovnikban egyszer 37,3 Celsius-fokot mértek, az eddigi legmagasabb júniusi hőmérséklet 35,7 Celsius-fok volt 2003-ban. Szintén Dubrovnik-Neretva megyében, Konavléban a hőmérséklet elérte a 39 Celsius-fokot. Hvar szigetén 84 évvel ezelőtt volt utoljára ilyen meleg júniusban: 37 fok – írta az MTI.

De visszatérve hazánkra: Magyarország hőmérsékleti rekordjainak listája az ország hőmérsékleti szélső értékeit tartalmazza. A mérések kezdete óta (1890 óta) mért adatok napjainkig bezárólag tartalmazzák az év adott napján előfordult minimum és maximum hőmérsékletek értékeit, amelyek között az eddig mért leghidegebb, –35 Celsius-fok volt (1940. február 16., Görömbölytapolcán, ma már Miskolc része), amíg a legmelegebb +41,9 Celsius-fok volt (2007. július 20., Kiskunhalason). Ez alapján hazánkban 76,9 Celsius-fok a legszélsőségesebb hőmérsékletek közti tartomány értéke.

Megdőlt az áramfogyasztási rekord

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint nyáron új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamos­energia-fogyasztása. Az idei nyári fogyasztási csúcs nem csak az előző évihez képest magasabb, a 6633 megawattos csúcsérték 176 megawattal több, mint az eddigi rekord, amelyet 2015. július 8-án mért a rendszerirányításért felelős társaság. A Mavir közleményében az is szerepel, hogy az irodai és otthoni klímaberendezések tömeges használata, illetve a hűtőszekrények, hűtőberendezések, hűtőházak nagyobb igénybevétele jelentősen növelik a fogyasztást. A huszonhét fokos napi átlaghőmérséklet felett minden egyfokos emelkedéssel körülbelül száz megawatt, azaz mintegy ötvenezer háztartásnyi többletteljesítményt igényel az ország.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában