MIT BIZONYÍT EGY FOTÓ, VIDEÓ?

2018.07.06. 12:30

Indíthat-e eljárást a rendőrség egy közösségi oldalra feltöltött képanyag láttán?

M7-es autópálya, öngyilkosjelölt – szólt a kiírás Bernát júniusban feltöltött videójánál, melyen jól láthatóan Enying térségében, az M7-es autópályán halad a videóssal szemben egy Suzuki típusú autó. Egy ilyen felvétel láttán tehet valamit a rend­őrség?

Szanyi-Nagy Judit

A feol.hu-n júniusban mi is beszámoltunk arról, hogy ‒ egy Facebookra feltöltött videó tanúbizonysága alapján ‒ egy személyautó az M7-es autópálya rossz oldalán tűnik fel, a szabályosan közlekedőkkel szemben. A videó láttán a vélemények megoszlanak, hogy a jármű éppen áll-e vagy halad, a lényeg mégsem ez: sokkal fontosabb, hogyan történhet meg ilyen eset, és hogy ilyenkor a rendőrség tehet-e valamit. Bár szerencsére az ominózus esettel kapcsolatban bekövetkezett balesetről nem tudunk, a videó alá rendre érkeztek az arról szóló kommentek, hogy innentől kezdve az illetékes szervnek cselekednie kell, hiszen a mozgóképről még a rendszám is jól kivehető.

A közösségi oldalon

Az ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát kerestük meg. Első kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, a rendőrség számára bizonyító erejű dokumentumnak számít-e, ha valaki gyorshajtásról, tilos helyen parkolásról vagy bármilyen egyéb szabálytalanságról (akár a magunk, akár más rendellenes tevékenységét tekintve) képet közöl, videót tesz fel a közösségi oldalak egyikére.

‒ A közösségi oldalakon következmény nélkül megoszthatók különféle szabálytalanságokkal kapcsolatos bejegyzések, amennyiben azok személyiségi jogokat nem sértenek. A közösségi portálok tartalmát nem követi a rendőrség, tehát alapvetően nem az ilyen felületeken közzétett fotók és videók alapján indul eljárás ‒ közölték válaszukban.

A jól beállított,helyes dátumot és időpontot is mutató fedélzeti kameránk segíthet egy-egy szabálytalanság leleplezésében Fotó: Facebook

Valamelyest más a helyzet azonban, ha egy közösségi oldalra feltöltött képet, videót a civilek fel- vagy bejelentésként eljuttatnak az illetékes szervhez.

Szükséges a bejelentés

Mint a szakértők elmondták, a rendőrség illetékesei az említett jogsértések esetén saját észlelés, a hatósághoz érkezett feljelentés vagy bejelentés alapján járnak el. Jogsértés észlelése esetén a rendőrség ismert telefonszámain bejelentés tehető, vagy feljelentéssel lehet élni. Munkatársaik kizárólag abban az esetben tudnak érdemben intézkedni, ha tudomásukra jut a jogellenes cselekmény, vagyis mindenképpen az a célravezető, ha a lakosság az illetékes rendőrkapitányságnak jelzi a problémát ‒ válaszolták.

Más is kell

Sajnos vagy sem, az esetek egy részében nem állják meg helyüket csupán a fotók vagy a videók.

‒ Az állampolgárok által készített fényképfelvételek és videók felhasználhatók bizonyítékként, de önmagukban eljárás lefolytatására nem minden esetben alkalmasak ‒ hangsúlyozták a kommunikációs szolgálat szakemberei, hozzátéve: ‒ Alapvető kritérium, hogy az elkövetés helyszíne, időpontja egyértelműen megállapítható legyen.

Ugyanakkor a szakértők kiemelték azt is: a rendőrség valamennyi ügyet egyedileg vizsgál meg. Amennyiben az adott ügy elbírálása rendőrségi hatáskörbe tartozik, úgy természetesen megteszik a szükséges intézkedéseket a jogsértés elkövetőjének azonosítása végett, ha a tevékenységről be- vagy feljelentés érkezik.

A nagy számok törvénye az M7-esen

Fejér megye két legnagyobb forgalmú útszakasza az M1-es és az M7-es autópálya. 2016-ban az M1-esen átlagosan naponta 73 621 gépjármű fordult meg, az M7-esen pedig 51 339 személyautó járt. Az M6-oson ugyanezt az évet nézve 16 747 személygépjármű, az M8-ason 6439 autó fordult meg egy átlagos napon a megyei rendőrség baleset-megelőzési bizottságának statisztikái alapján. A sérüléses baleseteket bemutató számok beszédesek: sokat jelent, hogy az M7-es autópályát főként a Balatonra nyaralni igyekvők használják. Két éve az M1-esen húsz baleset történt, az M7-esen ötven, 2017-ben az előbbi autópályán 27, az M7-esen 26 sérüléses balesetről tudunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában