nekrológ

2019.04.23. 14:00

In memoriam Gallai Sándor (1932-2019)

Elhunyt Dunaföldvár múltjának egyik nagy ismerője, akinek emlékezéseit gyakran olvashatták lapunk olvasói is.

L. Mészáros Irma

Lelkes lokálpatriótaként szívesen hozzájárult, hogy az utókor jobban megismerje szülővárosa történelmét. Folyamatosan gyűjtötte a várossal kapcsolatos dokumentumokat. Ezeket a Dunaföldvár története az őskortól napjainkig című monográfia készítésekor, illetve a többi helytörténeti könyv megszületésekor szívesen az alkotók rendelkezésére bocsátotta, de ő maga – mint a helytörténeti klub tagja – társszerzőként is közreműködött a Földvári tabló két kötetének írásában. A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület felkérésére Dunaföldvár múltjával kapcsolatos előadásokat vállalt a megyei honismereti akadémián. Szerkesztője volt a római katolikus egyházközség által kiadott Katolikus Hírnök című újságnak. A Barátok templomában – felkérésre – hosszú éveken keresztül tartott ismertető előadásokat iskolai és turistacsoportok részére.

Tevékeny részt vállalt Dunaföldvár kulturális életében és a római katolikus egyházközség munkájában. Megalapítója és négy évig vezetője volt a helyi idegenforgalmi egyesületnek. Két cikluson keresztül a helyi önkormányzat városfejlesztési bizottságának tagjaként tevékenykedett. Évekig a kulturális egyesület felügyelő bizottságának elnöki tisztjét is betöltötte. Öt éven át nagymestere volt az általa szervezett Szent Rókus Borlovagrendnek, majd az örökös nagymesteri cím birtokosa lett. Jó borász hírében is állt, többször ért el arany minősítést, és nyerte el a város bora kitüntető címet, évtizedeken át szervezett versenyeket. Egyik olaszrizlingjéből még II. János Pál pápa is ivott magyarországi látogatásakor. Gallai Sándor őrizte és továbbadta a hagyományos földvári ételek, például a takartos káposzta receptjét, s a Magyar Televízió Főtér című műsorában, de sok közösségi alkalmon sikerrel mutatta be főzési tudományát is. Rendezvények, fogadások protokollfőnökeként jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a városban megfordult prominens személyek és küldöttségek Dunaföldvár jó hírét vigyék.

Egyik ötletadója és segítője volt a Várjátékok elindításának, de aktív kezdeményezője és támogatója volt emléktáblák elhelyezésének, szervezte a templomi felújításokat. Adományokat gyűjtött a Böjte Csaba ferences szerzetes által működtetett gyermekintézményekbe. Több mint egy évtizeden át vitte egyházközsége csoportjait a csíksomlyói búcsúba.

Különös életutat és pályát járt be: a francia felmenőkkel is rendelkező, latin–történelem szakos tanárnak készülő Gallai Sándor családja miatt osztályidegen lett, kitiltották Magyarország valamennyi felsőoktatási intézményéből, és mint angol kémet letartóztatták, bebörtönöztek. 1951-től öntvénytisztító volt az épülő vasmű öntödéjében, ahol egyre feljebb lépve éveken át dolgozott, majd jó kanyarok után több évtizeden át nyugdíjazásáig a dunaföldvári általános iskola gazdasági vezetője volt.

Sokoldalú, aktív közéleti ember, remek történetmesélő, a város múltjának nagy tudója távozott közülünk.

Búcsúztatása egyházi szertartás keretében 2019. április 25-én 15 órakor lesz a dunaföldvári öregtemplomban, hamvait családi körben helyezik el a Fehérvári utcai temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában