kerek évforduló

2019.03.01. 16:00

Hatvanöt esztendős a nyersvasgyártás múltja a városban

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Vaskohászati Szakosztálya Dunaújvárosi Szervezete klubnapot rendezett tegnap az iparkamara konferenciatermében.

Pekarek János

Hatvanöt esztendős lett városunkban a nyers­vasgyártás, ebből az alkalomból Cseh Ferenc, az ISD Dunaferr Zrt. nagy­olvasztómű gyárvezetője köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, az 1954. február 28-án lezajlott első csapolás óta sok kampány lezajlott a kohónál, most az elmúlt öt év történéseiről szóltak. A beszámolót Pap Zoltán üzemvezető tartotta.

Cseh Ferenc, a nagyolvasztómű gyárvezetője
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Minden kijelentését adatokkal, grafikonokkal, fényképekkel támasztotta alá. Az elmúlt öt évet elemző felszólalásában egyebek között elmondta: a közelmúltban volt olyan másfél éves időszak, amikor az 1. számú kohó mintegy másfél évet állt, ami erősen eltért a megszokottól. Előfordult egy komolyabb üzemzavar is 2014. december 13. és 24. között. Sok problémájuk akadt egy időszakban a Kínából beszerzett koksz minősége miatt. Ugyanakkor a legjobb minőségű kokszot a vasmű kokszolóműjétől kapják. A 2. számú kohónál 14 éves kampányidőszakot is elértek, ami a szakmában példátlan! 2017-től megkezdődött a léghevítők fokozatos leállítása. 2018-tól kezdődött a torokzárak cseréje. Határozottan kijelentette, hogy a nagyolvasztó nem hulladékmegsemmisítő! Szóvá tette azt is, hogy a nagy­olvasztómű folyamatosan szenved a jól képzett munkaerő hiányától, és megjegyezte, hogy gondoskodni kellene az utánpótlásról. Ismertette az adatot: a nyersvasgyártómű maximális teljesítménye eddig évi 1 millió 394 ezer 690 tonna volt, s ma is ennek a szintnek a közelében dolgoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában