élménydús túra

2019.04.26. 14:00

Határtalanul program: a Bánki középiskola diákjai Erdélyben

Az 1848–49-es forradalom erdélyi és partiumi helyszíneit keresték fel a DSZC Bánki szakgimnáziumának diákjai a Határtalanul program sikeres pályázatának jóvoltából.

Pekarek János

Nagyvárad, Nagyszalonta, Világos, Arad, Kolozsvár, Körösfő: ezeket a helyszíneket járták végig április 10–13-i erdélyi és partiumi kirándulásukon a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két osztályának negyven diákja és három kísérő tanára.

A Határtalanul elnevezésű kormányprogram pályázata keretében jutottak el az 1848–49-es események ma Romániához tartozó helyeire a bánkisok. Az első állomásuk Nagyvárad volt, ahol partneriskolájukat, a Mihai Eminescu Főgimnáziumot látogatták meg: az ottani diákok kiselőadásokban ismertették meg velük a város történetét és a ´48-as emlékhelyeket. A két középiskola tanulói ezután együtt járták be a város nevezetességeit. Megnézték a Holnap című folyóirat alapítóinak, Ady Endrének és Juhász Gyulának a szobrát, sétáltak a virágba borult Körös-parton, ahol a Függetlenségi Nyilatkozat szövegezőjének, Szacsvay Imrének a szobra áll, elsétáltak a Magyar Színházhoz, majd a belváros történetével ismerkedtek honismereti vezetőjük, Kolozsi Orsolya segítségével. Végül a szabadságharc váradi katonai központját, a várat tekintették meg.

A Bánki diákjai és kísérőik a Határtalanul program keretében szervezett erdélyi kirándulás egyik állomásán Fotók: Bánki

A forradalom és szabadságharc idején Nagyváradon volt a honvédség hadfelszerelési központja. Gyártottak ott kardokat, egyenruhákat, lószerszámot, lőport, ágyúkat.

A Bánki diákjai kirándulásuk második napján Nagyszalontára, Arany János szülővárosába utaztak, s meg is nézték a Csonka toronyban található Arany-emlékmúzeumot. Itt nemcsak a költő irodalmi pályafutását követhették nyomon, hanem 1848-as szerepét, Petőfivel fenntartott barátságát is.

Az emlékhelyek mellett a tájat is megcsodálták a diákok

Arany ugyan nem harcolt fegyverrel a szabadságharc idején, de 1848 áprilisában megírta híres Nemzetőr dalát, és szerkesztői feladatokat vállalt Vas Gereben mellett a Nép barátja című néplapnál. 1848 szeptemberében Arad védelmében két hétig táborba szállt a nemzetőrökkel. 1849 májusában állást vállalt a szabadságharc belügyminisztériumában, majd az orosz csapatok bevonulása után néhány napig bujdosott, és hónapokig várta a letartóztatását, kétségbeejtő anyagi körülmények között.

A Bánki diákjai Világos városában a szabadságharc gyászos aktusának helyet adó Bohus-kastélyt vették szemügyre: 1849. augusztus 13-án itt írta alá Görgey Artúr és Paszkievics orosz tábornok a fegyverletételt. Megismerkedtek a ház úrnőjének, Bohusné Szőgyényi Antóniának az élettörténetével is, aki nemcsak visszaemlékezést írt a fegyverletételről, hanem sokat tett a környék szegényeiért és a nők oktatásáért is. A diákok a világosi várból nézték meg a fegyverletétel helyszínét.

Aradon megkoszorúzták a tizenhárom, hősi halált halt magyar tábornok emlékhelyét, majd megnézték a Szabadság-szobrot a Megbékélés terén. A Szabadság-szobor Zala György magyar szobrászművész alkotása, amelyet 1890-ben avattak fel a vértanúk emlékére. A tanulmányi kirándulás harmadik napján a Királyhágón át a havasrekettyei víz­eséshez, majd Kolozsvárra utaztak a Bánki tanulói: a belváros után a házsongárdi temetőt, a nagy király, Hunyadi Mátyás és Bocskai István erdélyi fejedelem szülőházát is felkeresték.

Nagy érdeklődéssel tanulmányozták a múzeumokat

Körösfő volt a Bánki határon túli kirándulásának utolsó előtti helyszíne. A 926 lakosú faluban csak magyarok élnek. A község négy fiatornyos református temploma 1764-ben épült. Ezen a környéken esett el a szabadságharc során a költő Vasvári Pál, akinek emlékoszlopa áll Körösfőn: a fiatalon elhunyt költőre koszorúval emlékeztek a diákok. Végül Nagyváradon fejezték be a körutat a fiatalok, a székesegyházzal és a püspöki palotával.

A Határtalanul program nemzetpolitikai célja a magyar–magyar kapcsolatok határokon átívelő erősítése, építése, a személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A Határtalanul projekt a nemzeti összetartozás operatív programja. Ennek keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykirándulásokon vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, s így személyes tapasztalatokat szerezhetnek a külhoni magyarságról.

A Határtalanul program keretében 2010 óta megközelítőleg százezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon. Hasonló körülmények között, mint a Bánki Donát középiskola 9. D és 10. A osztályainak tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!