kirándulás

2019.04.17. 07:30

Határtalanul – A Bánki Erdélyben

DSZC Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskola 2 osztálya (9.D, 10.A) 40 diákkal és 3 kísérőtanárral indult útnak. Április 10 és 13 között Erdélyben a szabadságharc helyszíneit járták körbe.

duol.hu

1.NAP (2019.04.10.)

DSZC Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskola 2 osztálya (9.D, 10.A) 40 diákkal és 3 kísérőtanárral (Bognárné Pongrácz Mária, Kovácsné Rubint Ágnes, Vadas Zsuzsanna) indult útnak.

Első állomás Nagyvárad volt, ahol a partneriskolát (Mihail Eminescu Főgimnázium) látogatták meg. Kiselőadások formájában megismerkedtek Nagyvárad történetével és a témánkhoz kapcsolódó 48-as emlékhelyekkel. Az gimnáziumi ismerkedést követően a két intézmény diákjai együtt járták be Nagyvárad nevezetességeit: megtekintették a Holnap című folyóirat alapítóinak, Adynak, Juhász Gyulának a szobrát, sétáltunk a virágba borult Körös-parton, ahol a tematikához kapcsolódóan megnézték a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezőjének, Szacsvay Imrének a szobrát, elsétáltak a Magyar Színházhoz, majd a belváros történetével ismerkedtek honismereti vezető, Kolozsi Orsolya segítségével. A nap utolsó állomásaként a szabadságharc hadi központját, a várat nézték meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="840"] fotó:dunaujvarosiszc.hu[/caption]

2. NAP (2019.04.11.)

Mozgalmas nap első állomása Nagyszalontán volt, ahol egy ráhangoló séta után, megtekintették Arany János emlékmúzeumát (csonka- torony). Itt nemcsak az irodalmi pályafutását követhették nyomon, hanem 1848-as szerepéről, Petőfivel való barátságáról is szó esett.

A következő állomás Világos városkája volt. Itt előbb a Bohus kastélyt nézhették meg. Itt írta alá Görgey Artúr és Paszkievics orosz tábornok 1849.augusztus 13-án a fegyverletételi megállapodást, illetve kiselőadás formájában ismerkedhettek meg a ház úrnőjének, Bohusné Szőgyényi Antóniának az életével, aki nemcsak a fegyverletétel szemtanújaként írt visszaemlékezéséről volt nevezetes, hanem sokat tett a környék szegényeiért, a környék lányainak oktatásáért.

Utolsó célállomás Arad volt, ahol előbb a 13 hősi halt tábornokunk emlékhelyénél koszorút helyeztünk el, majd a Megbékélés terén megtekintettük a Szabadság- szobrot.

[caption id="" align="aligncenter" width="839"] fotó:dunaujvarosiszc.hu[/caption]

3.NAP (2019.04.12.)

Partiumból Erdélybe mentek tovább a diákok. Előbb a fantasztikus tájat csodálhatták meg a Királyhágóról, majd egy élményekkel teli túra keretében eljutottak a havasrekettyei vízeséshez.

A nap másik állomása, a 300.000-es kolozs megyei székhely: Kolozsvár volt. Itt nemcsak a patinás belvárost járták körbe, de eljutottak a Házsongárdi temető ’48-as sírjaihoz, Hunyadi Mátyás és Bocskai István szülőhelyéhez is .

[caption id="" align="aligncenter" width="839"] fotó:dunaujvarosiszc.hu[/caption]

4.NAP (2019.04.13)

A hazautazás előtt útba ejtették a 926 lakossal bíró, színmagyar települést, Körösfő. Itt megtekintették a négyfiatornyas, 1764-ben épült református templomot, megkoszorúzták a szabadságharc során, a környéken elesett Vasvári Pál emlékoszlopát, majd visszatértek a kiinduló állomásra, Nagyváradra, ahol bementek a székesegyházba és kívülről (felújítási munkálatok miatt) megtekintették a püspöki palotát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!