ismerkedés ízekkel, kultúrával

2018.10.01. 13:00

Nagy sikere volt a nemzetiségi napnak Kulcson

Még a nap is kisütött, hogy a Carpe Diem Alapítvány szervezésében zajló Közelebb hozzuk a világot elnevezésű rendezvény résztvevőinek teljesebb legyen az élmény szombaton a Nap Háza – Hold Udvarában.

Balla Tibor

Aki kihagyta, bánhatja – ennyiben összegezhetnénk a szombati rendezvény summáját. A résztvevő rácok, székelyek és a makóháziak (hiszen a rendezvény gerincét ők adták) szívükben, lelkükben hozták azokat a táncokat, dalokat, ételeket, amelyeket a nap folyamán a közönség elé tártak. Az Ercsiből érkezett Zorica együttes nem csak a rácok (akik 1620 körül érkeztek hazánkba) táncait hozta, de megmutatták azt is, hogy járják a kólót, no meg azt is, hogy a szabad tűz mellé (!) helyezett sokác babfőző edényben hányféleképpen tudják elkészíteni a bablevest. Még egy olyan receptet – a török bableves receptjét – is átadtak, amelyet egy 1702-ből származó imakönyvben találtak. No meg azt is megmutatták, hogy a pekában (öntöttvas edény) „harang alatt” milyen ízletes grillételek készülhetnek.

A székelyek a zakuszka (öt óra alatt készül el!) mellett sokféle, kenyérre kenhető különlegességet is kínáltak
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A székely baráti társaság valóságos mini kiállítást rendezett a használati tárgyaiból, és ízorgiát varázsolt a rekreációs központba zakuszkával, szénen sütött padlizsánnal pásztor módra készült birkaétellel, de nem maradt el a székelyek messze földön híres kolbásza, a miccs sem, nem szólva a különféle hájas süteményekről és a kürtős kalácsról. Mindezt azért, mert nem szeretnék elveszíteni a gyökereiket. „Ahogy a székely fenyők állnak, megpróbálunk a világ minden sarkán olyan egyenesen és őszintén állni, ahogy azok otthon állnak” – fogalmazták meg.

A rácok különféle babételei a sokác edényben a tűz körül készültek

A legtávolabbról, a Zemplén szívéből, Mikóházáról érkeztek vendégek. A Gyöngyösbokréta hagyományőrző csoport nem csak népdalcsokorral érkezett, már reggelire szalonnaszószos kenyeret kínáltak, majd ebédre már vaddisznóból készült tárkonyos vadragut tálaltak, de volt a kínálatukban kapros lángos fokhagymás tejföllel is. Az Ízőrzők Egyesülete saját vidékük, a Hegyköz díszeit, hagyományait és díszeit hozta el Kulcsra, hogy azokat tevékenységükben is megőrizzék. Nem csak a főzéssel kapcsolatos dolgokat adnák át a fiataloknak, hanem a szövést, vagy a káposztataposást is. Mert nagyon fontosnak tartják, hogy fennmaradjon.

Óriási sikert aratott a görögök táncbemutatója

Ízelítő a vendégek programjaiból

A nap folyamán ízelítőt kaptak a résztvevők más kultúrákból is. Az adonyi Rozmaring Tánccsoport sváb táncokat mutatott be, a fiatal seregélyesi lányokból álló Ködmön citerazenekar csakúgy elvarázsolta a közönséget, mint a görög tánccsoport fellépése, táncosai ráadásul virtuóz élőzenei betéttel is színezték tányértörős táncukat. Különleges színfolt volt a Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes fellépése is, akik az elfogadást, az integrációt hirdetve állítottak össze táncpárokat egészséges és kerekes székes táncosokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában