a zenében él

2019.03.25. 12:00

Garami Gábor és barátainak zeneórája

Rendhagyó énekórát tartott a Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjainak néhány lélekben (is) fiatal zenész.

Pekarek János

Ül vagy hatvan nyolcadikos gyerek a Móricz diákjai közül az intézmény nagytermében, szemben három, lélekben nagyon, testben már nem annyira fiatal zenerajongóval és a hangszereikkel: dobfelszerelés, basszusgitár, szólógitár, és feszengenek. Mármint a nyolcadikosok. Hiszen iskolában vannak.

Aztán megszólal a dobos: Garami Gábor, zenész, rádióriporter, egykori dunaújvárosi lakos, elmagyarázza a dobok nevét, feladatát, majd öccse, Garami Balázs következik a basszusgitárral, végül barátjuk, Kovács Balázs mutatja be az akusztikus és az elektromos gitárokat.

Balról: Kovács Balázs, Garami Gábor és Garami Balázs a Móricz nagytermében, rendhagyó zeneórán
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Tömörek és szórakoztatók az előadók, a teremben mégis csend van, fegyelem, elvégre ez a város egyik legszínvonalasabb iskolája.

Majd a gitáros belevág a húrokba, jól beletorzít, a dob pokoli ritmusban követi, a basszus kemény, lüktető hátteret nyom...

A hátsó sorban ülök, jól látom, hogy a kamaszok háta megfeszül, lábuk önálló életre kel, öklük a levegőbe csap, egyszerre leomlik minden korlát, tartózkodás, helyükbe nyomul a jazz, a pop, a rock, a heavy: a ZENE, és alighanem több történik abban a rendhagyó énekórában, mint amennyi akár egész héten.

Garami Gábor és társai harmadik éve tartanak az ország minden részén ilyen rendhagyó énekórákat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Legjobban az eldugott kis falvakba szeretnek menni, ahol hihetetlen lelkesedéssel találkoznak, s ahol talán ők azok, akik lehetőséget tudnak mutatni a gyerekeknek. Különösen, amikor alkalmi zenekart alakítanak három-négy önként jelentkezővel, és együtt muzsikálnak. Gábor azt mondja: ez a legnagyobb élmény. Amikor a gyerekszemekben felcsillan a zene öröme!

Aki a zenében és a zenéért él

Garami Gábor ötvenéves. ­Enyingen született, nyolcéves volt, amikor amikor Dunaújvárosba költöztek: a Béke városrészben, a Szabadság út 32-ben lakott. A Barátság és a Dózsa iskolákba járt, a Bánki szakközépiskolában végzett kohászként. Tizenkét éves korában hallotta az LGT tagját, Solti Jánost dobolni – és attól kezdve beszippantotta a zene!

Azt mondja: a zene az élete. Egyszerre több együttesben játszik, műsort vezet a Sláger FM-ben és egyáltalán: a zenében él! Akár azt is mondhatnánk: a zene élményéért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában