fontos információ

2018.10.07. 08:00

Legyen füstérzékelő minden lakásban

A füstdetektorok alkalmazását és a mezőgazdasági gépek időszakos ellenőrzésének fontosságát emelte ki a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság október ötödikei ülésén Székesfehérváron. A munkaértekezleten a szervezet lakosságfelkészítő szerepe, széleskörű prevenciós tevékenysége került előtérbe. 

FMKI

Fotó: pixabay

A Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ülésén Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a testület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Tóth Péter társelnök, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője adott áttekintést a szaktárca feladatrendszeréről, a közlekedés, az energetikai ipar és a gazdasági szféra tűzvédelemmel összefonódó területeiről. Geiger Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő, ügyvezető elnök bemutatta az állampolgárok tűzbiztonsága érdekében idén végzett felkészítő tevékenységet.

Fotó: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fejér megyében évente átlagosan kétszázharminc lakásban keletkezik tűz, amelyek kialakulásában, továbbterjedésében évről-évre közrejátszik a nem megfelelő tüzelés-fűtés. Előfordul, hogy a tüzelőberendezésbe a fa mellé a háztartásban összegyűlt szemetet, műanyagpalackokat, csomagolóanyagokat, régi bútorlapokat tesznek, ez pedig a füstelvezetők állapotának rohamos romlását eredményezi, amely nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

 

A katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. ezért a közelmúltban Ne gyújtsd! Gyűjtsd! címmel kampányt indított, amellyel a tűzmegelőzés jegyében a szelektív hulladékgyűjtésre, mint biztonságos és hosszútávon is értékteremtő megoldásra hívja fel a figyelmet. A lakások és a családi házak tűzbiztonságának növelése érdekében a füstérzékelők alkalmazásának népszerűsítését tűzték ki célul a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. Ezek a készülékek tűz esetén időben, átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébresztik, ezzel lehetőséget adva a menekülésre, illetve kisebb kiterjedésű tüzek esetén a tűz oltására.

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a mezőgazdaságra jellemző tűzesetek megelőzése kapcsán kiemelte: az aratásnak még nincs vége, a napraforgó után a kukorica betakarítása zajlik. Az ezredes kezdeményezésére a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felhívja az aratásban résztvevőket, hogy a júniusi előzetes gépszemlék után időszakosan ezekben a hetekben tűzvédelmi szempontból vizsgálják át a gépeket és a rajtuk elhelyezett tűzoltó készülékek megfelelőségét, továbbá fokozott figyelmet fordítsanak a szárítók tűzbiztonságára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában