Kis költségvetésű rendezvényeket szerveznek, hogy összehozzák a polgárokat

2019.01.15. 20:00

Fontos, hogy összekovácsolják a településen élő embereket

Kulcs községben az elmúlt esztendő a közösségépítésről és a fejlesztésekről szólt. Jobb Gyula polgármester szerint a munkával telt évet egy újabb munkás esztendő követi.

Balla Tibor

Mindig is fontos volt számunkra a településen élőket összekovácsolni. Nagyon sokat tettünk érte, nagyon sok rendezvényünk volt, mert azt gondoljuk, ezek hozzák leginkább össze az embereket, ott tudunk találkozni, beszélgetni, megvitatni a település dolgait. Hatvannál is több rendezvény áll a hátunk mögött – kis költségvetéssel, de mindig önkormányzati, vagy civil szervezeti támogatással. Sőt, a civil szervezetek mögött is ott voltunk, hiszen pályázhattak azok is. Az idei évben is nagyon sok energiát kell ebbe fektetnünk. Vannak már hagyományteremtő rendezvényeink, amik nagyon jól beindultak, akad olyan is, ahol nyolcszáz, ezer ember is megfordul, de általában két-háromszáz mindig ott van, és ezt már jónak gondoljuk.

Jobb Gyula polgármester munkás esztendő előtt áll
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Erős a civil szervezetek aktivitása?

– A regnálásunk óta két új civil szervezet is létrejött. Egy új polgárőrség, a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesület, illetve a Jövő Kulcsa Egyesület. Ez utóbbiban kezdetben az önkormányzat is tag volt, de úgy tűnik, a kitűzött célokat mostanra már önállóan is nagyon jól képviselik. A polgárőrség is erős szervezet lett, okos gondolkodással, hozzáállással. Kész tervekkel álltak elő, hogy szerintük mire lenne szüksége a településnek. A kulcsi körzeti megbízott is sokat segített. A településen a közrend és a közbiztonság jelentősen megerősödött. Polgárőreink munkája példaértékű, még országos összehasonlításban is. Idén fejlesztjük a kamerarendszert. Tizennégy kamerapontot kijelöltünk saját oszlopokon. Egy minden igényt kielégítő, önálló rendszert tervezünk beállítani három ütemben. Ez egy elvarratlan szál volt az önkormányzat részéről.

A növekvő lélekszám miatt az iskolát is fejleszteni kell

– Egy település életében kardinális kérdés a fejlesztés. Van mivel dicsekedni?

– Van bizony. Leginkább a csatornázással, aminek a gyakorlati kivitelezése már olyan ötven-hatvan százaléknál tart. Ez egy hattagú konzorciumban valósul meg, amelyben Kulcs, Dunaújváros, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Neszmély és Tatabánya környéke tagozódott be. Mi előrehaladott stádiumban vagyunk, mert már megvolt a vízjogi létesítési engedélyeztetési tervünk, és rögtön tudtuk indítani a kivitelezési tervezést a településen, és tavaly nyár elején el is kezdődhettek a munkálatok, várhatóan idén nyár elejére végeznek is. Nekünk is rengeteg munkát ad ez a beruházás, viszont óriási gond szűnik majd meg vele, ha nem kell gondoskodni a folyékony hulladék elszállításáról. A kormányzati támogatásnak köszönhetően a lakóknak a tizenöt százalékos önrészt sem kell megfizetniük, lényegében ajándékba kaptak hozzávetőleg negyedmillió forintot, amiből az ingatlan állagát javíthatják.

Minden évben közelebb hozzák a világot
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ezzel háromszázmillió forint maradt a településen. Ezzel párhuzamosan felújítottunk egy több mint másfél kilométeres járdaszakaszt. Tavaly átadhattunk egy többfunkciós műfüves pályát. Tervben van az orvosi rendelő kérdésének megoldása. Az önkormányzat pályázott, amit még nem bíráltak el. Addig is megvásároltunk egy ingatlant, amit felújítottunk. Most ott rendelnek az orvosaink. Szeretnénk odavinni a védőnőket is. Ha a pályázaton nyerünk, bővíteni fogjuk, hiszen folyamatosan, évi öt százalékkal növekszik a település lélekszáma.

A jótékonysági bál már évről évre visszatérő elem
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap
A kulcsi többfunkciós műfüves pálya avatója is kiemelkedő esemény volt a település életében
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap
A mobilitási nap is rendkívül népszerű volt
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában