Sztálinváros polgárai

2017.09.15. 11:00

Testvéri együttműködés fogalmazódik Katowiceből? Tiranában folytatódik a projekt

Szeptember közepén Albániában, Tiranában folytatódik a Sztálinváros polgára voltam című kutató-feltáró tanácskozás, tájékoztatta lapunkat dr. Csiszér Annamária, aki Katowicét követően ezen a fórumon is részt vesz a Dunaújvárosi Egyetem képviseletében.

Pálinkás István

auswitz

- Az eddigi tanulságokat továbbfejlesztjük. Beszámolót tartunk Brassót és Katowicét követően, amit pedig Várna követ, végül Dunaújváros. Tiranában már konkrét dokumentumok kerülnek napirendre egy részben a publikációkat előkészítendő, részben pedig a majd közösen megrendezendő kiállítás miatt. A workshopokban a tapasztalatokat osztjuk meg a saját helyszínkutatásainkat illető kiállítás alá. Ennek az előkészítése most történik meg. A legmeglepőbb volt számomra, hogy – bár nagyon sok szempontból beszélünk Európai Unióról, egységes Európáról – Európában történtek a legnagyobb vérengzések a második világháborúban. Európai pusztított európait. Számomra például egész Auschvitz-Birkenau egy tükör volt, emlékhely-központ, ami arra példa, hogy soha többé ne kövessük el ezeket a bűnöket.

Az Európai Unió polgárai programnak első területe az európai emlékezet, amelynek projektközpontja a brassói Megyei Történeti Múzeum. Mint társfinanszírozott szervezetek kapcsolódtak be az albán Nemzeti Történeti Múzeum, a Katowice Miasto Ogrodów, a Várnai Történelmi Történeti Múzeum, a Dunaújvárosi Egyetem levéltára, a lengyelországi Európai Hálózat Emlékezés és Szolidaritás, a kommunista bűncselekmények nyomozását végző intézet és a romániai menekülés emléke, a Mioritics Egyesület.

Birkenauban a gázkamra a felrobbantott állapotban van, ahogy annak idején lebombázták

A Sztálinváros polgára voltam katowicei program keretében a résztvevők számára a plenáris ülés után városépítészeti séta következett, bemutatva az 1953-56 közötti jellegzetes épületeket, és más, a totalitárius hatalom által híressé/hírhedté vált helyszíneket: Market Square, The Silesian Sejm (Decemberpalace and the Catedrale), Youth Palace, The Station, Freedom Square, Silesian Múseum.

Michał Luty (aki egyébként két év börtönt is kapott a szolidaritási mozgalomban való részvétel miatt a Prison on Mikolowskában), gyakorlatilag szívünkig hatóan mutatta meg Katowice magyar vonatkozású emlékhelyeit. Ezeket a mai napig nagy gonddal, szeretettel emlékezve gondozzák. Katowice egykori alelnöke a lengyel-magyar együttműködés promótere, lengyel-magyar barátságú sakkversenyek kezdeményezője elsőként a Henryk Sławik és id. Jozsef Antall emlékhelyet mutatta meg a Dunaújvárosi Egyetem csoportjának, hangsúlyozva, hogy soha nem felejthető a tevékenységük az egyetemes szolidaritás megjelenéseként. Az emlékművön lengyelül és magyarul is ez áll: „A lengyel, a magyar és a zsidó nemzet hősei, a világ igazai, számos, Lengyelországból menekült lengyelt és zsidót mentettek meg a magyar királyság területén a második világháború alatt”.

Auschwitz minden részletében emberellenes emlékhely

Ezt követően azoknak a magyar katonáknak az emlékművel jelölt parkjában jártunk, akiket a szovjet a megadásuk ellenére – noha csak kiszolgáló feladatokat láttak el a németek oldalán – lemészároltak. Néhányuk nevét ugyan megtalálták a Lengyel Vöröskereszt irattárában, ám valamennyit nem sikerült. A helyiek emléktábla avatásával tisztelegtek előttük 2012-ben.

Az emlékhelyet Áder János köztársasági elnök is meglátogatta már, tudva jól, hogy az 1956-os magyar forradalomhoz is küldtek vért Katowicéből, aminek szintén emlékhelye van a városban. Mindezek tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy Michal Luti bármilyen együttműködési kapcsolatra nyitott Dunaújvárosi Egyetemmel .

A hírhedt katowicei börtön, ahol a szolidaritás miatt is ültek még ma is élő személyek

Ryszard Mozgol, a Katowicei Nemzeti Oktatási Hivatal vezetője (Oddziałowe Biuro Edukacji Narodowej IPN) kollégájával, Zbigniew Gołasszal (Katowicei Nemzeti Oktatási Hivatal munkatársa) készségesen mutatták be azt a 630 hektáros Sileziai Parkot, ami a város életében meghatározó szerepet játszott, s játszik a mai napig. Úgy a rekreációs sporttevékenységekben, mint történelmileg. Ezt a parkot az 1950-es években egy helyi politikus, Jerzy Ziętek kezdeményezésére alkották, egy iparilag elpusztult földterületen, egy városiasított terület közepén. Itt találkoztak a politikusok később minden fontosabb ünnepi alkalommal: táncolni, beszélgetni, társadalmi életet élve.

Nyitrai Erzsébetben, a Dunaújvárosi Egyetem könyvtárának vezetőjében is örök tapasztalatként rögzült a katowicei tanácskozás, annak helyszínei, hiszen – mint mondta – az utolsó napig olyan emlékhelyeket láthattak, amelyek meghatározóak voltak úgy a nemzeti történelemben, mint Európa történelmében:

- A Bujek-bánya például ma már múzeumként működik, ám az 1981-es bányászlázadás emlékét őrzi, amikor is hadiállapotot rendeltek el Lengyelországban. Azért, hogy leverjék a háromezer bányász által kirobbantott felkelést. Amit a szovjetek nagyon csúnyán toroltak meg. A látható filmet 1999-ben készítették, s húsz évre rá ítélték el az érintetteket. Ugyanezért a lázadásért ült börtönben egy kedves kísérőnk. Én szégyelltem magamat kicsit, mert a lengyelek komolyan veszik a lengyel-magyar barátságot. A második világháború után lemészárolt magyar katonák emlékhelye nagyon megrázott, ők pedig őrzik ezt az emléket: maguknak, nekünk. Tették ezt úgy, hogy az akkori hatalmi rendszerrel szembemenve is tisztelette megtartották ennek az emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában