érdemes füst- és szén-monoxid-érzékelőt is felszerelni

2018.11.07. 11:00

Felkészült lakosok, hogy biztonságos legyen a télkezdés

Nálunk úgysem lesz tűz! – valószínűleg sokan gondolkodnak hasonlóan a megyei háztartásokban is, pedig évente országszerte több mint 6500 család kerül bajba.

Szanyi-Nagy Judit

Fejér megyében évente átlagosan 230 lakásban keletkezik tűz, többségük olyan, nyílt lánggal összefüggő tevékenység végzése közben, mint például a sütés-főzés, a dohányzás, a gyertyagyújtás vagy a fűtés. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik – tájékoztatott tegnap a megyei katasztrófavédelem székesfehérvári kirendeltsége, ezen belül is Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A számok magukért beszélnek. Az elmúlt fűtési szezonban, tehát 2017. október 1. és 2018. április 15. között Fejér megyében 31 kéménytűz volt, s a beérkezett bejelentések (szintén 31 darab) felénél mutatták ki mérgező gáz jelenlétét a tűzoltók. A szén-monoxid szilárd és gáztüzelés esetén is veszélyt jelenthet, különösen akkor, ha az adott ingatlanban a megfelelő levegőutánpótlás nem biztosított – figyelmeztetett Bartos Tamás, a Kémény Zrt. vezérigazgatója.

 

A füstérzékelők az alacsony füstkoncentrációt is érzékelik, ezért időben értesítenek a problémáról – szólt az eszközről Magosi Lajos tűzoltó ezredes
Fotó: Pesti Tamás

 

A tragédia megelőzésével kapcsolatban Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója elmondta: gyanakodjunk, ha egy zárt térben fáj a fejünk, szédülünk, émelygünk és hányingerünk van – ezek ugyanis mind a szén-monoxid–mérgezés általános kezdeti tünetei. Ilyenkor lehetőség szerint mielőbb hagyjuk el az adott helyiséget, hiszen a szén-monoxid–mérgezés annyira alattomos, hogy ténylegesen látható tünetként bénulást idéz elő. Ha pedig ezt tapasztaljuk, már lehet, hogy túl késő a meneküléshez.

Megkönnyítve a mentők – és természetesen a magunk – dolgát, érdemes figyelmet fordítanunk a megelőzésre!

A kémények ellenőrzéséről

A kéményellenőrzést például ingyenesen elvégzik a szakemberek (mindössze 15–20 perc alatt), ha az igényt a lakók jelzik feléjük. Mindemellett a lakásban érdemes füst- és szén-monoxid-érzékelőt is felszerelni, szigorúan a leírási útmutatónak megfelelő módon!

Az eszközök ugyanis már az első percekben értesítik a lakókat, akik így megelőzhetnek egy nagyobb tüzet, vagy ha megtörtént a baj, védett helyre menekülhetnek a lángok és a mérgező gáz elől.

A néhány tízezer forintos kiadást a hátrányos helyzetben lévő családok mégsem tudják megengedni maguknak, ezért a közeljövőben a megyei katasztrófavédelem mintegy negyven fűtésérzékelőt oszt ki rászorulóknak a dunaújvárosi és a székesfehérvári körzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában