Perkáta

2019.09.24. 18:30

Fákat ültettek és bemutatták az új értéktár füzetet

Érdekes és értékes eseményt tartottak a Győry-kastélynál. A Perkátáért Közalapítvány támogatásának köszönhetően a kastély parkjában megtalálható fa fajtákat ültettek.

duol.hu

A faültetés mellett még egy programmal készültek a szervezők az érdeklődőknek: a Perkátai Értéktár füzet újabb, immár hatodik kiadványának bemutatójára is sor került.

A kastély háta mögött kezdődő eseményen elsőként Somogyi Balázs polgármester köszöntötte a megjelenteket. A polgármester beszédében elmondta, hogy mindig is kiemelt cél volt megőrizni a kastélykertet. Elmondta, hogy hét fát ültettek el a helyszínen, s az utolsó fa névtábláját Rajcsányi László, az ötlet gazdája fogja felfúrni annak tartójára. Hozzáfűzte még, hogy a kutatások során kiderültek, hogy a kastélybeli fák őshonos fák voltak.

- Egy útnak a kezdete ez a mai délután, melyért nagy köszönet jár a Perkátáért Közalapítványnak, valamint Rajcsányi Lászlónak, Dr. Baráth Károlynak és Nagy Józsefnek kutatómunkájukért – zárta beszédét a polgármester.

Fotó: perkata.hu

A tábla felfúrását követően a Perkátai Értéktárfüzet legújabb példányának bemutatójára került sor, mely a Győry-kastély és parkja címet viseli, és az ehhez kapcsolatos előadások vették kezdetüket a díszteremben.

Az első előadó Rajcsányi László volt, aki ismertette, hogy hogy nézett ki a kastély és környéke a múltban. Bemutatott a látogatóknak egy 1782-1785 körül alkotott katonai felmérés térképét, mely az épületet újként említette, noha akkor már 50 év is eltelt a felépítése óta, illetve ismertette annak további bővítési, felújítási fázisait, egészen a legutóbbi 2016-ban zárultig. Ezt követően átadta a szót Bogó Anikónak, Perkáta alpolgármesterének, aki e kapcsán az épület feltárásának és felújításának folyamatát mutatta be a közönségnek. Beszélt az építkezés menetéről, és a munkálatok során történt „apró” meglepetésekről, többek között az egyik teremben, a falból kibontott konyháról.

Az előadások sorát Dr. Baráth Károly bemutatója zárta, aki a nemesi kertek kialakulását, stílusát mutatta be, valamint az egykor országosan elismert perkátai kertészet csodáiról is tájékoztatta a jelenlévőket. Beszélt továbbá arról is, hogy összefogással újra szebbé lehet varázsolni a kastély parkját, mely első lépése a kiadvány kiadásával és a faültetéssel megkezdődött.

A rendezvény ezt követően kötetlen beszélgetéssel és fogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!