Fontos szabályai vannak az együttélésnek

2019.08.19. 13:00

Ez mentheti meg a házasságát

A válás lehet életünk egyik legmegterhelőbb szakasza, hiszen látszólag minden összeomlik körülöttünk, és épp azzal kerülünk szembe, aki korábban a legfőbb szövetségesünk volt. 

Mediaworks/Fanny

SZAKÍTÁS

A válással kapcsolatos kutatások kiderítették, mitől függ egy kapcsolat stabilitása, és hol van az a pont, ahonnan már nincs visszaút. Nézzük ezeket, hogy még időben felismerhessük a házasságunkat veszélyeztető jeleket!

A HATÉKONY KONFLIKTUSKEZELÉS HIÁNYA.

A szakember szerint a közhiedelemmel ellentétben nem a kommunikáció elmaradása, hanem a konfliktusmegoldó képesség hiánya okozza a fő problémát. Azok a párok ugyanis, akik nem dolgoztak ki hatékony módszert arra, hogy a nézeteltéréseiket rendezzék, kerülni kezdik a konfliktust. Egy ponton túl aztán a sok feloldatlan ellentét szétfeszíti a kapcsolatot, mindkét fél feladja, és már csak menekülni vágynak. Azonban sosem késő változtatni!

ÉRZELMI ELTÁVOLODÁS.

A házasság szempontjából nélkülözhetetlen az intimitás. Ennek alapfeltétele, hogy a felek képesek beszélni az érzéseikről, a sajátjukról éppúgy, mint a partneréról. Az intimitás pedig feltételezi a másik iránti empátiát. Amikor ez eltűnik, a kapcsolat sérül.

A KÖTŐDÉS MEGSZŰNÉSE.

A felek egyre kevésbé vágynak rá, hogy együtt töltsék az idejüket, hogy megoszthassák a másikkal örömüket és bánatukat. A válófélben lévők ezt többnyire úgy fogalmazzák meg, hogy „elmúlt a szerelem”, illetve „nagyon idegesít a férjem/feleségem”. Gyakori tünet, hogy az egyik fél – vagy épp mindkettő – kimondottan ellenszenvet kezd érezni a társa iránt.

SZEX NÉLKÜL.

A szexualitás nem csupán kifejezi, de újra és újra meg is erősíti a kötődést két ember között. Ha egy pár két tagja hosszú ideje nem bújik ágyba egymással, a háttérben többnyire az érzelmi eltávolodás és a kötődés megszűnése áll, vagyis a szex elmaradása csupán egy következmény a sok közül.

MINDKETTEN MÁS FELÉ FORDÍTJÁK A FIGYELMÜKET.

A kiüresedett házasság unalmas, ezért a felek más területek felé nyitnak, hogy értelmet adjanak a mindennapjaiknak. Egyes családokban a gyerekek kerülnek a középpontba, míg mások munkamániások lesznek: a lényeg, hogy egyre kevésbé érnek rá arra, hogy a párjukkal törődjenek. Rendszerint ilyenkor kerül be a képbe a harmadik fél is.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában