óvodapedagógusi szakemberhiány

2019.01.24. 17:30

Eredményekben, sikerekben gazdag évet zárt a városi óvoda

lmmár egy éve bázisintézményként működik az országos hírnévvel büszkélkedő Dunaújvárosi Óvoda. Vezetőjét, Gyenes Józsefnét az elmúlt esztendő legfontosabb eseményeiről, valamint a 2019-es év terveiről is kérdeztük.

Szabó Szabolcs

Összességében termékeny időszakot tudhatunk magunk mögött. Immár egy éve nyertük el a bázisintézmény címet, amely nagyon sok feladattal, munkával járt, de lehetőségünk volt megmutatni erősségeinket, szakmai felkészültségünket. Több sikeres megyei és országos bemutatót, továbbképzést szerveztünk, vagy adtunk helyet ezeknek a fórumoknak.

Az Kisgyermekkori nevelés támogatása cím alatt három továbbképzésnek adtunk helyet az Oktatási Hivatal közreműködésével, a Székesfehérvári POK szervezésében. Ennek kapcsán bemutatkozott három tagóvodánk. A képzéseken nagyon sok helyi és vidéki óvodapedagógusnak biztosítottunk ebben a projektben magas színvonalú képzést – mondta el lapunknak Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója, aki a bázisintézményi címmel járó státusz feladatairól is szólt:

Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője
Fotó: Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Bázisintézményként több olyan továbbképzési lehetőséget is szerveztünk, amely segítséget nyújt a nevelésben. Ilyen volt például az érzékenyítő tréning autista kisgyermekek óvodai csoportjában, vagy a mozgásfejlesztés a népi játékok és a tánc segítségével. Egész évben folyamatosan zajlottak a pedagógus-minősítési eljárások. A minősítést végző szakértők pozitívan reagáltak a magasabb szakmai címért minősülő kollégákról. Az eredményeken megmutatkozott, hiszen minden kollégánk 90 százalék fölött teljesített.

A mozgás öröme – A Dunaújvárosi Óvoda kiemelten figyel arra, hogy jó kapcsolatot építsen ki a város társszervezeteivel és a sportegyesületekkel
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

A 12 intézmény közül 9 óvoda vezetői és intézményi tanfelügyeleti eljáráson esett keresztül, ahol a pedagógiai programban megfogalmazott célok, feladatok megvalósítását vizsgálták, amin az óvodai hálózatunk nagyon jó eredménnyel felelt meg. Büszkék lehetünk az óvodapedagógusokból álló kórusunkra. Évi két alkalommal, az Adventi forgatagon és a pedagógus koncerten debütálunk. A társintézmények által meghirdetett programokon is igyekeztünk részt venni. Például: mentős nap, Bozsik kupa, Kenguru kupa, MMK programokon, Útkeresés Szolgálat által szervezett megbeszéléseken, zenei világnap, „mozgovi”, autómentes nap, társasjáték, költészet napja, rajzversenyek, ovi-zsaru, körlánc.

Júniusban köszöntötték a város óvónőit
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Gyenes Józsefnét az idei év feladatairól is kérdeztük:

– Nagy terhet ró az ágazatra, valamint a megfelelő szakmai munkát is veszélyezteti az óvodapedagógusi hiány. Ennek ellenére célunk a bázisintézményi szerepből adódó feladatok színvonalának megtartása, emelése. Értékeink, hagyományaink megmutatása az érdeklődő óvodapedagógusoknak. A városi szervezetekkel, intézményekkel a további jó kapcsolat ápolása. A különleges bánásmódban részesülő gyermekek száma magas, és sajnos egyre jobban nő, ezért hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő szakember képzésre. Ehhez megfelelő forrást kell találnunk.

Futballpályán

Tavaly megalakult a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Gyermek és Ifjúsági Bizottsága, amelyhez a Dunaújvárosi Óvoda is csatlakozott. Évi 4 alkalommal, minden óvodát megmozgató sportnapot szerveztek. A gyerekek élményekkel gazdagodhattak, és a szponzorok jóvoltából nagyon sok ajándékkal térhettek haza. Olyan óvodák adtak helyszínt ezeknek az eseményeknek, amelyek rendelkeznek multifunkciós, műfüves sportpályával.

Az idei évben is elutazhatott egy helyi óvodai csoport a parlamenti karácsonyra.

Az OviSport Közhasznú Alapítvány által kiírt pályázaton immár a Dunaújvárosi Óvoda negyedik alkalommal nyert díjat.

A decemberi Mikulás Kupával zárult az ovisok bajnoksága
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Konferenciaterem

Már tervezik a Dunaújvárosi Óvoda székhelyén a konferenciaterem bővítését, hogy minél szélesebb körben tudjanak tartani továbbképzéseket. A hely adott hozzá. Fontos cél továbbá, hogy mind a dolgozóik, mind a gyermekek nyugodt, kiegyensúlyozott légkörben dolgozhassanak, fejlődhessenek. 2019 novemberében szeretnének egy újabb jótékonysági gálaestet szervezni, amelynek bevételéből az udvarok eszközállományát bővítenénk. A helyi óvoda évi két alkalommal saját kiadású újságot jelentetett meg „Csicsergő” címmel, amely hasznos cikkeket tartalmaz mind a szülők, mind a kollégák számára. E sorozatot az idén is folytatni kívánja az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában