jogi kérdések

2019.08.03. 18:00

Elfogatóparancs, illetve a körözés

Dr. Unger Zsolt

Az elfogatóparancsot szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény esetén, valamint meghatározott más esetekben annak érdekében bocsátja ki az eljáró hatóság, hogy a terheltet elfogása és megtalálása esetén meghatározott bíróság, ügyészség, illetőleg a nyomozóhatóság elé állítsák.

A körözést elfogatóparancsban kell elrendelni. Az elfogatóparancsot ki kell bocsátani, ha bűncselekmény miatt indult nyomozás során, a terhelt tartózkodási helyének felkutatása iránt tett más intézkedés nem vezetett eredményre, vagy ha a vádlott megszökött vagy elrejtőzött, illetve ha a szabadságvesztés büntetést, vagy a büntetés hátralévő részét ismeretlen helyen tartózkodó elítélten kell foganatba venni. Azt, aki ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki, őrizetbe kell venni, és 24 órán belül az elfogatóparancsot kibocsátó nyomozó hatóság, illetve 72 órán belül elfogatóparancsban megjelölt bíróság elé kell állítani.

Körözés elrendelése személy, vagy tárgy felkutatására, illetve személy vagy holttest személyazonosságának megállapítására irányuló határozat, illetve egyben az elfogását és a meghatározott hatóság elé állítását elrendelő határozat. A körözést személy esetén a törvényben, holttest és tárgy esetén jogszabályban meghatározott hatóság, szerv, személy rendeli el. Ha a körözés visszavonására nem kerül sor, az adatokat a büntetőeljárás során elrendelt személy a büntethetőségig, illetve a büntetés végrehajthatóságának elévüléséig – eltűnés miatt körözött személy esetén a körözés elrendelésétől számított 20 évig, ismeretlen személy illetve holttest személyazonosságának megállapítására elrendelt körözés esetén a körözés elrendelésétől számított 20 évig, egyéb esetekben az elrendeléstől számítva három évig kell nyilvántartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában