újraélesztés európai napján

2017.10.17. 09:30

Sokan megmentették hétfőn az ambu-babát!

DUNAÚJVÁROS Az újraélesztés európai napján diákok gyakorolták az életmentést a helyi mentőállomáson.

Pekarek János

Polyák Dorina Mercédesz, Keresztes Zsófia és az ambu-baba Fotó: Ady Géza

Hétfőn volt az újraélesztés európai napja: ebből az alkalomból az Országos Mentőszolgálat dunaújvárosi mentőállomásán általános és középiskolák tanulóit látták vendégül, hogy a kellő elméleti alapok megismerése, a helyes technikát oktatófilm levetítése után a gyakorlatban, különleges újraélesztő bábun maguk is kipróbálják az újraélesztés fogásait, eszközeit.

Polyák Dorina Mercédesz, Keresztes Zsófia és az ambu-baba
Fotó: Ady Géza

Az ambu-babán kívül ugyanis még a bárki által kezelhető defibrillátor használatával is megismerkedhettek: a bábut sokkolták áramütésekkel az előírt módon.

A profik bemutatója: Pákozdi Zoltán, Komáromi Bálint

Ezen a napon, vagyis hétfőn indították be egyelőre kísérleti jelleggel a szívcity programot is Magyarországon: ez egy mobiltelefonos alkalmazás, ami abban segít, hogy ha valaki lát az utcán, moziban, közterületen valakit összeesni, és gyanúja szerint szívleállásról van szó, akkor amellett, hogy megkezdi az újraélesztést, ezzel az alkalmazással gyakorlott elsősegélynyújtót tud a helyszínre hívni. Sőt: a rendszer képes a telefonon keresztül irányítani is az újraélesztést!

A defibrillátorral való sokkolás pillanat: ne érj a bábuhoz! Hátul balra Reszegi Imre Fotó: Ady Géza

A segélynyújtók mellett természetesen azonnal riasztják a mentőket is – a legfontosabb azonban, hogy az összeesés és az ellátás kezdete közötti időtartamot a lehető legrövidebbre csökkentsük, mondta el lapunknak Reszegi Imre, a dunaújvárosi mentőállomás vezetője. Az alkalmazást a http://szivcity.hu/„ target=”_blank„ helyről lehet letölteni. December 31-ig kísérleti jelleggel működik, január 1-től azonban már élesben: ennek érdekében mindenkinek hasznos lenne, ha a képzett, gyakorlott elsősegélynyújtók, újraélesztők közül minél többen regisztrálnának erre a felületre!

Az áldozat: az ambu-baba, „akit” sokan megmentettek

Hétfőn a mentőállomáson reggel nyolc órától délután négyig sorban fogadták az általános és középiskolák diákjait a szakképzett mentősök. Az ismeretterjesztő film levetítése mellett a legfontosabb új tudás az volt, hogy hogyan lehet kezelni a ma már egyre több közintézményben (Dunaújvárosban például a városházán és az uszodában is) megtalálható defibrillátort. A kezelést maga a gép irányítja: tulajdonképpen „csak” annyit kell tennie az elsősegélynyújtónak, hogy kinyitja a dobozt: a gép maga hangosan elmagyarázza, mi a következő lépés, mikor mit kell csinálni. Az ambu-babán alkalmazott szívmasszázst és lélegeztetést pedig Dunaújvárosban aligha kell bemutatni: több Guinness-rekordot tartott már a város közössége. Ám gyakorolni annál többet kell!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában