Szén-monoxid

2017.10.18. 07:00

Fűtési szezon: fő a biztonság!

Még a fűtési szezon elején vagyunk, ám már így is többször kellett hírt adtunk szén-monoxid-mérgezésről. Pedig a baj kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Szabó Szabolcs

Drága Róbert kéményseprő az előírt ellenőrzést végzi

Fotó: Ady Géza

„A jogszabály pontosan fogalmaz: ha szilárd tüzelésű a fűtőberendezés, akkor évente egy alkalommal, ha gázüzemű vagy zárt égésterű berendezéshez tartozó kéményről van szó, akkor kétévente egy alkalommal kell elvégezni az ellenőrzést. Mindig az ingatlan tulajdonosának vagy használójának kötelessége, hogy a sormunka keretében elvégzett ellenőrzéshez beengedje az ingatlanba a kéményseprőt. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, jelenlétét nem érzékeljük. Ahhoz, hogy ne történjen semmi probléma, a kémények mellett fontos a tüzelőberendezések időszakos felülvizsgálata is” – mondta el lapunknak Somogyi Gábor tűzoltó őrnagy, akit a vele készült interjúban a városi kémények állapotáról, az esetleges hibák kijavításáról is kérdeztünk.

Alig kezdődött el a fűtési szezon, térségünkben a napokban is történt egy sajnálatos szén-monoxid-mérgezés. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

- Az első és egyben az egyik legfontosabb követelmény, hogy a munkáját az előírásoknak megfelelően végző kéményseprő szakembert mindenképpen engedjük be az ingatlanba, hogy elvégezhesse az égéstermék-elvezető időszakaszos ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását. Dunaújvárosban és környékén a Kémény Zrt. ipari közszolgáltató az illetékes.

Milyen időközönként számíthatunk ellenőrzésre?

- A jogszabály pontosan fogalmaz: ha szilárd tüzelésű a fűtőberendezés, akkor évente egy alkalommal, ha gázüzemű vagy zárt égésterű berendezéshez tartozó kéményről van szó, akkor kétévente egy alkalommal kell elvégezni az ellenőrzést. Mindig az ingatlantulajdonos vagy a használó kötelessége, hogy a sormunka keretében elvégzett ellenőrzéshez beengedje az ingatlanba a kéményseprőt. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, jelenlétét nem érzékeljük. Ahhoz, hogy ne történjen semmi probléma, a kémények mellett fontos a tüzelőberendezések időszakos felülvizsgálata is. E tekintetben maguk a berendezések gyártói is meghatároznak bizonyos szabályokat, hogy milyen időközönként kell elvégezni a szükséges ellenőrzéseket. A katasztrófavédelem azt szokta javasolni, hogy a fűtési szezon kezdetén a gázmű berendezéseket nézessék meg szakemberrel a lakók, emellett elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése, ezek során ugyanis a hibák felderíthetőek, megszüntethetőek, a tragédia pedig megelőzhető. Ha még növelni akarjuk a biztonságunkat ajánlott a szén-monoxid-érzékelők, riasztók beszerzése, mert ezek a műszerek egy váratlan meghibásodás esetén is figyelmeztetnek a veszélyre. A katasztrófavédelem évről évre piacfelügyeleti ellenőrzést tart e termékek forgalmazóinál, hogy az adott szén-monoxid-érzékelő rendelkezik-e a műszaki alkalmasságot bizonyító tanúsítványokkal, az általunk ajánlott mérőberendezésekről egy listát is összeállítunk, amely megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Létezik egy úgynevezett negatív lista is, amelyen nem megbízható működésű érzékelők találhatók.

Drága Róbert kéményseprő az előírt ellenőrzést végzi
Fotós: Ady Géza

Mi történik akkor, ha a felülvizsgálat során a kéményseprő valamilyen hibát észlel?

- Több lehetőség is adódhat. Vannak a közvetlen élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető hibák, ilyenkor a kéményseprő tájékoztatja a tulajdonost, hogy az égéstermék-elvezető(k) további használata tilos, egészen a hiba vagy hibák igazolt kijavításáig. Mindezt a Kémény Zrt. jelzi a katasztrófavédelmi kirendeltségnek, amely hivatalos levélben értesíti az ingatlan tulajdonosát az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanság megállapításáról, az égéstermék-elvezető használatának tilalmáról. Ezt követi egy hatósági ellenőrzés, amelynek célja, hogy kiderüljön, valóban nem használja az életveszélyessé vált kéményt a tulajdonos. Ha azt tapasztaljuk, hogy mégis használatban van a kémény, akkor 30 ezer forint értékű tűzvédelmi bírság szabható ki. A kéményseprő észlelhet olyan hibákat, amelyek közvetlenül nem veszélyeztetnek élet- és vagyonbiztonságot. Ezeket a hivatalos papírokon általában úgy szokták jelölni, hogy a következő ellenőrzésig javítandó. Jellemzően ilyen hiba lehet például a kémény külső és belső állapota, állékonysága. Dunaújvárosba gyakorta találkozunk a levegő-utánpótlással kapcsolatos hibákkal. A szénmonoxid-mérgezéshez hozzájárulhat a nem megfelelő légcsere is. Gyakori probléma a fokozott légzárású-, vagy utólag tömített nyílászárók, amelyeknél az égéshez, illetve az égéstermék hígításához szükséges levegő utánpótlása akadályozott. Ilyen esetekben külön kell gondoskodni a szükséges levegő-utánpótlásról, plusz szellőzőket kell beépíteni.

Tavaly több száz városi kéményről érkezett bejelentés, hogy az ismétlődő hibákat nem orvosolták. Milyen állapotban vannak a kémények most?

- A Kémény Zrt.-vel együttműködve részletesen tájékoztattuk a közös képviselőket, hogy miként tudják a szabályoknak megfelelően megoldani a hibákat. A társasházak rengeteg esetben már megtették a szükséges intézkedéseket, ám ez a felmerülő költségeket tekintve sokuk esetében jelentős kiadást jelent. Örömteli tendencia azonban, hogy egyre több helyről érkezik a bejelentés, hogy a korábbi hibákat megszüntették és biztonságosak a kémények. A társasházak által kért határidő-hosszabításokat szinte kivétel nélkül minden esetben megadtuk, bírságot nem szabtunk ki. Mi azt tapasztaljuk, hogy a lakásszövetkezetek, a közös képviselők is kiemelten foglalkoznak a kémények állapotával.

A legfontosabb szabályokról, a városi kémények állapotáról és az elkerülendő veszélyekről Somogyi Gábor tűzoltó őrnagy beszélt lapunknak

Mit tapasztalnak vidéken?

- Évről évre elmondjuk, hogy a káros környezeti hatások mellett a kémény leterheltségét is nagyban növeli, ha olyan dolgokat égetünk el a fűtőberendezésben, amelyet alapvetően nem szabad: műanyagot, egyéb háztartási, esetleg bontásból származó fahulladékot. Ez esetekben olyan korom- és kátrányréteg rakódhat le a kéményben, ami a belső keresztmetszet szűkülését okozza. Ez az állapot kéménytűz, szén-monoxid-mérgezés okozója lehet.

 

EGY ELKERÜLHETŐ HÁZTARTÁSI BALESET

A szén-monoxid-mérgezés a szén-monoxid gáz belélegzése következtében fellépő mérgezés, amely akár halálos kimenetelű is lehet. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be. A szén-monoxid mérgezés igen gyakran fordul elő a tűzesetek túlélőinél.

Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, ugyanakkor sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező.

A kezdeti tüneteket gyakran nem értelmezik helyesen, ezért a szén-monoxid-mérgezés olyankor is okozhat halálesetet, amikor

a súlyos mérgezést már hosszan tartó és jól észrevehető tünetek előzik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában