alapos készülődés előzi meg a műsort

2018.07.03. 11:30

Mese a kisoroszlánról, a befogadott kóbor kutyáról és a hattonnás sátor építéséről

A napokban újabb társulat foglalta el a Cirkusz teret. A héten ez alkalommal a Cirkusz Amerika teszi tiszteletét városunkban. Az előkészületek már napok óta zajlanak, noha az előadások csak csütörtökön kezdődnek. Igaz, van is bőven mivel foglalatoskodni ilyenkor.

Tóth Alexandra

A póni és a teve jó szomszédok és egyetértő munkatársak

Mikor megérkeztünk, még a földön hevert a hatalmas, kék-fehér ponyva, pár munkás tisztogatta a tűző napsütésben. Fontos, hogy ez is, mint minden más, teljes pompájában csillogva várja a nagyérdeműt. Ahhoz, hogy az attrakcióra éhező közönség elfoglalja a helyét, normál esetben akár ötven ember összehangolt munkájára is szükség lehet – tudtuk meg Ádám Olivértől, a Cirkusz Amerika igazgatójától. Egy ilyen sátor mintegy hatezer kilogramm, és ezerkétszáz néző befogadására alkalmas.

Ideális esetben az egész társulat besegít a közel hattonnás sátor felállításában – nem könnyű, bár már rutinná vált Fotók: Hankusz Kálmán / DH

 

Éghetetlen óriás

Hogy egy ekkora ponyva mennyibe kerül, abba nagyon ne is gondoljunk bele, legyen elég annyi, hogy ez az összeg még euróban is döbbenetes nagyságrendű. Persze a sátor fontossága nem elhanyagolható, nemcsak az időjárásnak és az állandó szállításnak kell ellenállnia, hanem még a tűznek is. A ponyva ugyanis, ami a fejünk felett feszül, miközben a produkciókat élvezzük, éghetetlen, kétévente biztonsági felülvizsgálaton vesz részt. A társulatnak van egy kisebb, régebbi sátra is, az nyolcszáz főnek nyújt férőhelyet.

Olivér elmesélte, hogy már több nappal az előadások kezdete előtt tábort vernek az adott helyszínen, mert ilyenkor sok a munka. Mindenekelőtt az állatok szabadtéri istállóját állítják fel.

Hűvös, félig fedett helyen pihenhetnek a lovak, lámák és az ökrök

 

Négylábúak előnyben

A társulatnak fontos, hogy négylábú művészeik csak az utazás alatt legyenek bezárva, amint viszont letelepednek, elsőként az ő elkerített sátrukat húzzák fel. A lámák, pónik, ökrök és a teve valóban békésen legelésztek ideiglenes lakosztályukban, az oroszlánokat azonban nem láttuk. Azért nem, mert mint kiderült, még nyaralnak, a vadmacskák csapatát egyelőre csak Zeusz, a nem egészen öt hónapos, de zsenge korához képest hatalmas méretű és bontakozó vadászösztönnel megáldott macsek képviselte. A kölyök békésen birkózott Benjivel, a társulathoz szegődött és családtaggá avanzsált ex-kóbor labrador-keverékkel.

A póni és a teve jó szomszédok és egyetértő munkatársak

Tápláló és változatos

Benjinek egyelőre nincs sok félnivalója, mert Zeusz szerencsére elég türelmes vele, talán a sok közös pontjuk miatt: mindketten hímek, nagyjából egy magasak – még – és szeretik a húsos kutyakonzervet. Zeusz felnőtt rokonai viszont nem érik be ennyivel, Olivér becslései szerint egy kifejlett oroszlán naponta nagyjából 30 kg húst fogyaszt, ami hol marha, hol csirke, de mindenképpen tápláló és változatos a menüsor. A szezon végére, azaz körülbelül novemberre már Zeusz is nagyobb(m)acska lesz, de ha továbbra is ilyen szeretettel és bizalommal öleli át gazdáját, lehet, továbbra is sétálgathat vele pórázon, kutya haverjával mancsöltve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában