Bilincsben

2017.10.05. 12:16

Lakossági segítséggel fogták el a rongálót

DUNAÚJVÁROS Összetört egy buszmegállót, megrongált egy kismotort a hét végén az a férfi, akit gyorsan elfogtak.

Gallai Péter

Darab Zsolt alezredes, bűnügyi osztályvezető-helyettes ismertette az elfogás részleteit

Fotó: Ady Géza

Kiderült: korábban is követett el állampolgárokat irritáló bűncselekményeket.

Egy kisváros, egy falu vagy akár egy lakóközösség életében sokszor nem a komoly bűnesetek jelentik a legnagyobb problémát. Hanem inkább azok a megnyilvánulások, amelyek az emberek békés egymás mellett élésének mindennapjait keserítik meg. Most Dunaújvárosban egy olyan férfi került előzetes letartóztatásba, aki nem volt ismeretlen a rendőrség előtt, ahhoz, hogy nagyon gyorsan elfogják, az állampolgárok, a szemtanúk pozitív és példás, követendő hozzáállása kellett, akik „helyzetbe hozták a rendőrséget”.

A történteket Darab Zsolt alezredes, a dunaújvárosi kapitányság bűnügyi osztályának helyettes vezetője részletezte szerdán lapunknak. A történet vasárnap hajnalra virradóra kezdődött, amikor bejelentés érkezett, hogy a Szórád Márton úton valaki megrongált egy buszmegállót, betörte az üvegét.

A helyszínre érkezett járőrök a tanútól megtudták a részleteket, s vérfoltokat is találtak. Ekkor klasszikus módon, elkezdték követni a friss nyomokat, amelyek egy közeli lépcsőházon át egészen az egyik ajtóig vezettek.

Darab Zsolt alezredes, bűnügyi osztályvezető-helyettes ismertette az elfogás részleteit
Fotós: Ady Géza

- A kollégák becsöngettek a lakásba, s tudták már hova mennek, ugyanis F. Attila nem volt ismeretlen előttünk. A férfi vérző kézzel nyitott ajtót, tehát nem nagyon merültek fel kétségek, hogy tényleg jó helyen járnak-e. Így a gyanúsítottat rögtön előállították, majd később, amikor a nyomozók megkezdték elszámoltatását, vasárnap délelőtt érkezett egy bejelentés a Bocskai utcából, ahol megrongáltak egy kismotort. Összerakva a mozaikokat kiderült, szintén ez a férfi gyanúsítható az elkövetéssel. Mint kiderült, még hajnalban fel akart csengetni a robogó tulajdonosához, ám helyette az egy emelettel feljebb lakó idős hölgyet sikerült felkeltenie, aki persze nem engedte be – részletezte lapunknak Darab Zsolt.

Az alezredes hozzátette, a tanúk itt is ugyanolyan személyleírást adtak az elkövetőről, mint aki megrongálta a buszmegállót. Ráadásul a robogó tulajdonosa tudta, kiről lehet szó, hiszen ismerte, ráadásul az is napvilágot látott, hogy az ezt megelőző napokban egy karláncot is ellopott a lakásából. Így végül három bűncselekmény: kétrendbeli rongálás, egyrendbeli lopás és garázdaság lett a „végszámlája” ennek az eljárásnak. A férfit kedden a nyomozási bíró harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte.

Egyébként a férfinak nem ez volt az első ámokfutása a környéken. Többször megrongálta a lépcsőházat, a lakások ajtaját, vagy éppen a liftet törte össze. Emellett megrongált egy autót, illetve betört egy földszinti fodrászüzletbe is, valamint családtagjait is zaklatta. A sorra érkezett bejelentések után végül tavaly májusban sikerült először kivonni a forgalomból. Ebben a korábbi cselekménysorozat esetében már vádat emeltek ellene, és az első tárgyalást is megtartották, jogerős ítélet még nem született.

A betört buszmegálló, a vérnyomok innen egészen az elkövető lakásának ajtajáig vezették a rendőröket
Fotós: rendőrség

Darab Zsolt hangsúlyozta, hogy az állampolgárok segítsége nélkül nem tudtak volna ilyen hatékonyak és gyorsak lenni a vasárnap történt két eset során.

- Íme egy pozitív példa, amikor az emberek szóltak a rendőrségnek, és nem fordították el a fejüket a történtek láttán. Bejelentést tettek, tanúskodtak. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a sikeres munkánkhoz, erre lenne szükség minél többször. Hiszen közös érdek, hogy a szubjektív biztonságérzetet irritáló bűncselekmények, amelyek leginkább bosszantják és dühítik a polgárokat, szintén ne maradjanak felderítetlenül. Azt lehet mondani, ilyenkor helyzetbe hoznak minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában