A halállomány védelme

2017.12.11. 09:30

Új horgászrendről döntött a dunaföldvári küldöttgyűlés

Rendkívüli küldöttgyűlést tartott a napokban a Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesülete.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári horgászok a díjaikkal egy korábbi verseny után. Jobbról Kiss Lajos Csaba

Fotó: amatőr

A legutóbbi közgyűlésen a héttagú vezetőség arra kapott megbízást, hogy a helyi halállomány védelme érdekében készítsék el az új horgászrend tervezetét, szigorítsák a helyi halállomány védelmét – mondta Kiss Lajos Csaba, az egyesület elnöke. A konstruktív tanácskozáson sok módosítási javaslat született, voltak viták, de végül az új horgászrendet egyhangúlag elfogadták a küldöttek.

A szigorítás a díjakat és a kifogható, elvihető halmennyiséget is érintette. 2018. január 1-jétől kétféle éves felnőttjegy vásárolható, s ennek függvényében harminc illetve ötven darab ponty tartható meg. Nemes halból naponta öt darabot lehet hazavinni, fajtánként két-két darabot, kivétel az amur, a süllő és a csuka, amelyekből csak egyet-egyet. Egyéb halból a megtartható maximális mennyiség négy kilogramm. Pontyból a 35 cm-nél kisebb és az 5 kg-nál nagyobb példányokat vissza kell engedni. A pontytelepítések után a tilalom lejártát követően szombat 0 órától a következő hét vasárnap 24 óráig összesen négy ponty tartható meg. Szabályozták a legkisebb kifogható méreteket csukából és süllőből is.

A kedvezményezett nyugdíjasok körét bővítették, már hetvenöt évesekre is vonatkozik. A Kis-Dunán gyermek területi jeggyel horgászók egy pontyot megtarthatnak. A húsz kilogramm feletti harcsát kifogó horgászt a következő évre ajándék területi jeggyel jutalmazzák.

A dunaföldvári horgászok a díjaikkal egy korábbi verseny után. Jobbról Kiss Lajos Csaba
Fotós: amatőr

A szigorításoknak fő oka a halállomány védelme és az anyagi lehetőségek korlátozottsága volt – összegezte az elnök.

Elkészítették a következő év rendezvénytervét is, amelyben a sokféle horgászversenyen kívül disznóvágás, horgászbál, előadás, társadalmi munka és horgászjuniális is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában