Döntöttek

2018.01.18. 14:00

Megújul a Béke téri park és parkoló Dunaföldváron

A városközpontban lévő park és parkoló már régóta felújításra vár Dunaföldváron. Most döntöttek az önkormányzat vezetői.

L. Mészáros Irma

A nyáron készült felvételen viszont jól látható, ahogyan az öreg fa gyökere elnyom maga körül mindent

Fotó: L. Mészáros Irma

A városközpontban lévő park és parkoló már régóta felújításra vár a településen. Az 1930-as évek végén bazaltkövekkel burkolt téren, amely hosszú évtizedekig autóbusz-pályaudvarként szolgált, nagyon megrongálódott a burkolat. A helyzetet még rontották az öreg fák léggyökerei, a járda és az úttest felülete egyenetlenné, így a gyalogos és autós közlekedés is balesetveszélyessé vált.

A Béke teret hó borítja ezekben a napokban, elfedi a parkoló, járda és útburkolati hibákat
Fotós: L. Mészáros Irma

Az önkormányzat tervei között hosszú évek óta szerepel a városközpont rehabilitációja. Pályázatra vártak – eredménytelenül. Végül az elmúlt évben úgy döntött a képviselő-testület, hogy saját erőforrásból megvalósítják a felújítás egy szakaszát, a park és parkoló felújítását a Mészáros utcától a Reitter közig. (Most elmarad vagy halasztódik egyebek között a körforgalom kiépítése.)

A terv tartalmazza az ivóvízvezeték rekonstrukcióját, a hiányzó csapadékcsatorna-hálózat kiépítését. Föld alá helyezik a közműveket, megújítják, illetve átépítik a járda- és a térburkolatot. Új térvilágítással és parkbútorokkal gazdagítják a területet. Ez a munka jelentősen érinti a parkban lévő öreg fákat. A fakivágás ötlete nagy vitát váltott ki a testületi ülésen, élénk visszhangot a településen. Aláírásgyűjtés kezdődött a fák megmentéséért. A felkért szakértői vizsgálat és szakvélemény után végül a testület a múlt havi soros ülésén a fák többségének kivágása mellett döntött. Négy fiatalabb fa marad. A kivágottakat természetesen újakkal pótolják. A képviselők a hagyományos bazaltkocka-burkoláshoz azonban ragaszkodtak. A két méter széles járda kétszer égetett piros kerámia téglából lesz.

A nyáron készült felvételen viszont jól látható, ahogyan az öreg fa gyökere elnyom maga körül mindent
Fotós: L. Mészáros Irma

Amint Horváth Zsolt polgármester elmondta, a közbeszerzést kiírták, január 30-ig várják az öt meghívott cégnek az ajánlatát A kétszázötven millió forintos felújítást a 2018. évi költségvetés terhére valósítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában