Dunaferr – Liberty

2019.11.14. 21:00

Dunaferr: tárgyalások a tulajdonrész-vásárlásért

Szijjártó Péter keddi parlamenti meghallgatásán egy ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva elmondta, tárgyalások folynak az orosz féllel arról, hogy a magyar állam tulajdont szerezzen az ISD Dunaferr Zrt.-ben.

Várkonyi Zsolt

A külgazdasági és külügyminisztert az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgatta meg kedden a külgazdasági munkájáról. A Dunaferrben csoportos leépítés lesz, a cég közleménye szerint 350 fővel csökkentik a létszámot. A tárcavezető a cég szerepét az ágazatban meghatározónak nevezte, amelynek termékei jelentős hozzáadott értéket tartalmaznak. Úgy fogalmazott, hogy akkor fog megállapodás születni, ha a magyar fél számára racionális döntés születik – írja a nepszava.hu.

Gyakran tapasztaljuk: egészségtelen a levegő minősége a városban
Fotó: dunaujvaros.com

Mint ismeretes, az ISD Dunaferr Zrt. október végén jelentette be a létszámcsökkentést, amit az európai acélipar rendkívül nehéz gazdasági helyzete mellett a világgazdaság lassulásával, a csökkenő kereslettel és késztermékárakkal, valamint a hatóságok és az uniós szabályozók által előírt kötelező környezetvédelmi beruházások terheivel indokolt. A Dunaferr cégvezetője a dolgozóknak levelében azt írta, hogy ebben a helyzetben „valódi segítségre” van szükség. Régóta tudjuk, hogy ez költségvetési támogatás formájában érkezhetne, ez azonban – az EU-s szabályozás miatt – csak akkor kerülhet szóba, ha a magyar állam részesedést szerez a Dunaferr­ben, és mint tulajdonos tőkeemelést hajt végre. Szijjártó Péter a parlament gazdasági bizottságának ülésén erre utalt.

Lapunk úgy tudja, hogy az állami tulajdonrész vásárlásának az is feltétele, hogy a cég a tőkeemelés összegét a környezetvédelmi beruházások megvalósítására fordítsa, mert a vasmű működésének feltétele, hogy megfeleljen az uniós környezetvédelmi előírásoknak is. Ellenkező esetben ugyanis be kellene zárni a vasműt. A kormány célja a tulajdonrész-vásárlással nem az – ellenzéki képviselők által mantrázott – államosítás, hanem az, hogy ezzel a dunaújvárosiak és a környéken élők munkahelye megmaradjon, városunk levegője, környezete tisztább, élhetőbb legyen!

A környezetvédelem kulcskérdés

A közelmúltban egy ellenzéki országgyűlési képviselő, az LMP-s Ungár Péter írásbeli kérdéssel fordult a dunaferres környezetszennyezés kérdéskörében ezt a területet felügyelő miniszterhez: „Hogyan lehetséges a cég működése, ha folyamatosan nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak?” – címmel.

Nagy István miniszter a vasműre vonatkozó válaszában – a többi között – emlékeztetett arra, hogy a nagy múltú céget 2004-ben a Gyurcsány-kormány privatizálta. A Dunaferr gyalázatosan nyomott áron, 400 millió forintért történő eladása előrevetítette azt, hogy az új tulajdonosnak semmilyen rövid, közép- vagy hosszú távú stratégiája nincsen arra vonatkozóan, hogy milyen fejlesztésekbe és környezetvédelmi beruházásokba kezdjen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában