HÁROM NAPON ÁT

2018.07.30. 14:30

Díjakat osztottak, kopjafát is állítottak Pusztaszabolcson

A várossá válás tizedik évfordulójának jegyében telt a hétvégén a VI. Szabolcsi Nyári Fesztivál rendezvénysorozata.

Bokros Judit

A jubileumról a fesztivál pénteki megnyitóján emlékeztek meg először a Szabolcs vezér szobornál tartott ünnepségen. Ezután a közönség átvonult a művelődési házba, ahol a hagyományos önkormányzati díjátadó rendezvényt tartották. A ház nagyterme jócskán megtelt, így Csányi Kálmán polgármester joggal utalt megnyitójában arra: látszik, hogy valóban szükség van a nyílt közösségi térre, amely a sikeresen megpályázott Zöld Város projektben készülhet el a jövőben. Az elmúlt tíz év kapcsán elhangzott, hogy öt évig Czompó István volt a polgármester, így az eredmények kettejük nevéhez fűződnek. A fesztivál komoly, közösséget építő programsorozattá vált, amelynek szervezéséért Csányi Kálmán köszönetet mondott.

A díjátadást a tankerületi népdaléneklési verseny pusztaszabolcsi helyezettjeinek mű­sora színesítette. Az önkormányzat számos elismerést, oklevelet osztott ki. Pusztaszabolcs Sportjáért elismerésben részesült Varga József és Cséza Gábor. Partnertelepülési kapcsolatokért elismerést kapott Wolfgang Kuhn. Szabó Zoltánnak, a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. igazgatójának, valamint Cseh Istvánnak, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség igazgatójának azt köszönték meg, hogy segítettek a Pusztaszabolcsi Polgárőr Egyesületnek két saját tulajdonú gépkocsi beszerzésében.

Rácz Annamária Judit részére Szabolcs Vezér Tanulói Emlékdíjat adományoztak. Kovács Dénesné és Lepsényi Jánosné „Pusztaszabolcsért” elismerő címet vehetett át. Karácsonyné Haiter Ilona, Márton Béláné, Nagy Eszter és Vigyikán Klára kapta a Pusztaszabolcs Kiváló Közszolgálati Dolgozója elismerő címet. Kaczur Virág részére Pusztaszabolcs Város József Attila Tanulói Emlékdíjat adományoztak.

A négy polgármester az emlékoszlopnál. Jobbról a harmadik Csányi Kálmán Fotó: Czöndör Mihályné

Lacsán Zsófia A magyar nyelvért Arany László emlékdíjat vehette át, az idei Pusztaszabolcs Díszpolgára kitüntető címet pedig Czöndör Mihálynénak ítélték oda. Ezen túl tíz polgárőr és két önkéntes tűzoltó, valamint tizenhárom tanuló teljesítményét ismerték el.

Szombaton délelőtt ugyan esett az eső, ám a délutáni rendezvényeket megtartották. Aznap került sor emlékoszlop állítására a Hagyományok Házánál a három testvértelepülés képviselőinek részvételével. Az eseményről Czöndörné Katalin így számolt be lapunknak: Staufenberg, Kisiratos, Balony delegációi és a Kertbarát Klub együtt töltötték a délelőttöt. A Városháza dísztermében a klub elnöke, Szajkó János köszöntötte a vendégeket. Czöndör Mihály felidézte a Magyarország legszebb konyhakertje mozgalom pusztaszabolcsi részvételét, miközben a vendégek fotók alapján bepillanthattak a helyi kiskertek művelésének fortélyaiba. B. Piller Magdolna, a helyi fotópályázat első helyezettje negyven fényképpel mutatta be a kertjében lakó madarak életét. Ezután a jelenlévők fotók segítségével felidézték a partnertelepülési kapcsolatok legemlékezetesebb pillanatait. Csányi Kálmán polgármester inspirálására a polgármesterek elmondták, milyen további lehetőségeket látnak a fejlődésre. Ezt követően került sor az emlékoszlop felállítására az együttműködés tiszteletére.

A delegációk este Máté Sándor és a Harmónia Nyugdíjas Klub meghívására Parázs-varázs grill pikniken is részt vehettek.

Vasárnap a Szent Imre-templom kertjében ünnepi műsor keretében avatták föl a Szent Imre-szobrot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában