operettdalok

2018.10.16. 17:30

Diákok, nem iskolás színvonalon

Folytatódott Dunaföldváron a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének regionális koncertsorozata, amely a Potenton Alapítvány támogatásával, az egyetem és a helyi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében valósul meg immár több mint másfél éve.

L. Mészáros Irma

Az őszi első koncertre Kovácsházi István Liszt Ferenc-díjas tenor operaénekes hozta el másod- és harmadéves tanítványait, akik az opera, operett műfajából és a dalirodalomból válogatott repertoárral álltak a földvári közönség elé.

Kovácsházi István, aki korábban a Fővárosi Operettszínház, majd a Magyar Állami Operaház, 2008-tól 2014-ig pedig Mannheim National Theater tagja volt, s Németországban számos Wagner-produkcióban szerepelt, most főként tanárként állt a közönség elé.

Tanítványainak adott szereplési lehetőséget, mert – mint mondta – a színpadot is tanulniuk kell.

Hogy milyen pedagógus az ismert tenor, azt a koncert színvonala és az a meleg, családias hangulat érzékeltette, ahogy az est során konferált, s ahogy a pályájuk elején álló tanítványai produkcióját kísérte.

Kovácsházi István operaénekes és tanítványa, Nagy Noémi
Fotó: L. Mészáros Irma

Fellépett Bárdy Vivien, Dóró Dalma, Máriás Lilla, Nagy Noémi, Pál Réka és Porkoláb Martin. Zongorán kísérte a művészeket Halász Ágnes zongoraművész.

A következő koncerten fúvósok lépnek a színpadra

A csaknem másfél órás koncert repertoárja színes és gazdag volt. Elhangzott Schumann-dal, ária Bizet és Puccini egy-egy operájából, egy részlet Gershwin Porgy és Bess című művéből, Kodály Székelyfonójából, Offenbach gazdag dallamvilágú Hoffmann meséiből. Az operett területéről pedig Huszka Jenő, Strauss és Lehár ismert alkotásainak egy-egy részlete csendült fel.

A nézők nemcsak szép zenei élménnyel gazdagodtak, hanem Kovácsházi István rövid magyarázataival, személyes vonatkozású vagy szakmai megjegyzéseivel, s azzal a tudattal, hogy ezek a tehetséges fiatalok tovább gyarapítják majd a magyar énekművészek vagy művésztanárok sorát. A Városházi esték következő előadása november 21-én 18 órakor lesz, amikor is a PTE POLT Együttese, azaz Harpay Ágnes fagottművész, Sturcz László oboaművész és két tanítványuk, Vajai Franciska (oboa) és Fehér László Balázs (fagott) várja a zenebarátokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában