sok elvégzett munka áll mögöttük

2019.09.16. 14:00

Daruszentmiklós sikeresen küzdött meg a kistelepülésekre váró kihívásokkal

Tiszteletre méltóan sok elvégzett munka áll mögöttük, és hasonló sorban állnak előttük a következő időszakra tervezett feladatok. Daruszentmiklós is sikeresen küzdött meg a kistelepülésekre váró kihívásokkal. Erről beszélgettünk Rauf Norbert polgármesterrel.

Balogh Tamás

Tartalmas munkával telt az idő

A polgármesteri hivatal energetikai felújítás jó minőségben készült el

– Érdekes, izgalmas, kihívásokban gazdag öt év áll mögöttünk. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy fent tudtunk maradni! Az önkormányzatunk nagyon nehéz anyagi helyzetben volt ebben az időszakban. A mi szempontunkból hátrányos jogszabályi változások miatt több mint ötven százalékos iparűzésiadó-kieséssel kellett megküzdenünk. Sikerrel oldottuk meg a problémát. Szerencsére módunk volt a különböző pályázatokat benyújtani. Ezeknek a kivitelezései a most következő időszakban folynak, illetve zárulnak. Sajnálatos, hogy a megvalósítások jelentősen elhúzódnak, de ez nem az önkormányzatok hibája, hanem az eljárások szabályos és bürokratikus lebonyolítása ilyen hosszadalmas. Amikor egy projekt szemre készen van, akkor még rengeteg hivatalos dolgot kell a helyére tenni. Ezért könnyen lehet, hogy az már csak a következő ciklusban realizálódik. A pályázatok megvalósításában nyújtott segítségéért köszönetet mondunk Varga Gábor országgyűlési képviselőnknek, és dr. Molnár Krisztiánnak, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének.

A sikerek

– A mi életünkben nagy volumenű feladat volt a polgármesteri hivatalunk energetikai felújítása. Nagyon örülök, hogy a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetővé vált a hivatal. A lakosságnak az ügyintézés, az itt dolgozóknak a munka vált kellemesebbé. Egy kicsit korábbi sikerünk volt az óvoda belső, a mai kor kívánalmainak megfelelő felújítása, egy külső cég felajánlásaként, nagyon kevés önkormányzati anyagi támogatással. Jelentős komfortnövekedést értünk el ezáltal.

A falunapon a résztvevők száma jócskán meghaladja a település lélekszámát. Képünkön a táncegyüttes az idei falunapon Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

A hétköznapok

– Minden intézményünket az elvárásoknak megfelelően tudtuk működtetni. Ennek keretén belül az orvosi és a védőnői szolgálatot is. Sőt egy már beadott pályázat révén, a jövő szeptembertől a bölcsődénk is megkezdheti a működését. Az ingatlant már megvásároltuk hozzá, az átalakítását és felújítását az említett forrásból kívánjuk megvalósítani. Szerencsére az útépítésben is előre tudtunk lépni ebben a ciklusban. Két, korábban a legrosszabb útviszonyokat nyújtó utcánk belterületi szakaszát bitumenes burkolattal tudtuk ellátni. Ezzel ott nagyon komoly komfortnövekedést tudtunk elérni a lakóknak, a közlekedőknek.

Közfoglalkoztatás

– Sajnos a mi térségünkben a közfoglalkoztatás minimálisra esett vissza. Ezért nagyon nehéz a területgazdálkodást megvalósítani. Felkészültünk rá, hiszen valószínűsítettük, hogy a gazdasági fellendülés kapcsán ez a helyzet előbb-utóbb be fog következni. Ezért olyan gépeket és eszközöket vásároltunk, amelyek a nagyobb teljesítményükkel, és változatos funkcióikkal, kevesebb élőerővel tudjuk a szükséges feladatokat ellátni.

A civil szervezetek

– Hál’ Istennek a civil szervezeteink nagyon pozitívan állnak hozzá az előttünk álló kihívásokhoz. Számot vetnek a lehetőségeinkkel és nincsenek túlzó elvárásaik az önkormányzattal szemben. A működésükhöz szükséges minimális támogatást viszont meg tudtuk adni a számukra. Kiváló programokat hoznak létre, Daruszentmiklós igazi motorjaivá váltak. Nyilvánvaló, hogy ha egy településen nincs szervezett közösségi élet, akkor az sivárrá válik, az emberek életminősége az által is romlani fog.

A mérleg

– Mindig vannak újabb felmerülő igények, feladatok, amik ránk várnak, és amíg azokat nem teljesítjük, nem lehetek elégedett. Ez az erő, ami miatt a következő időszakban is készen állok a feladatok elvégzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában