A természet csodái vásznon

2018.11.15. 12:00

Brindza László kiállítása a Munkásművelődési Központban

Immár a harmincharmadik kiállítás nyílt nemrégiben a Munkásművelődési Központ földszinti folyosóján. Ezúttal Brindza László képeit láthatják november 30-ig.

Balla Tibor

A Csodálatos természet címet viselő, a természet szépségeit bemutatni szándékozó tárlat szakavatott megnyitójára Rohonczi ROHO István képzőművész-tanár vállalkozott. Tette ezt azért, mert a városban már több alkalommal bemutatkozó Brindza Lászlóhoz több évtizedes ismeretség, talán mára már barátság köti. Elmondta, hogy az alkotó Kiskunhalason született, és ott tanulta ki a férfiszabó szakmát is. ROHO elárulta, mindig nagyon csodálta a szabókat, akik a végvászonból csodálatos ruhákat alkotnak. Azt a kevésbé ismert tényt is elárulta, hogy Dunaújváros egyes képzőművészeinek milyen szakmájuk van.

Az alkotó, Brindza László szabóként tanult anatómiát
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Például, hogy Móder Rezső villanyszerelő, Várnai Gyula nyomdász, Farkas Mihály lakatos volt, ő maga pedig szerszámkészítőnek tanult. Mint mondta, másként látja a világot az, akinek van egy hétköznapi szakma a kezében, más az anyaghoz, a munkához, a léthez való viszonyuk. Ezért volt, hogy a Habsburg-ház tagjainak kötelességük volt valamilyen szakmát tanulni. Brindza László a megnyitó egy későbbi időpontjában felidézte, hogy mestere annak idején azt mondta: ruhát, öltönyt varrni a művészet határa. ROHO úgy látja, Brindza László is azok közé tartozik, akik idős korukra teljesednek ki, és ezt merik is vállalni.

A rendkívül termékeny alkotó harmincnál több képet állított ki

Rájött arra, hogy van még mit tenni az életben. A képzőművész számára példaértékű Brindza életútja, hiszen miután már azt hihetnénk, mindenen túlvan, előássa a rácsodálkozás képességét magából, és megpróbálja valahogyan megfogni a dolgokat. Hamvas Bélát idézte, aki szerint a szánkkal vagyunk a világhoz nőve. A megnyitón egy dalcsokorral fellépett a Pentelei Kéknefelejcs Népdal Együttes és Jakubik Melissza egy látványos táncbetéttel.

Jakubik Melissza tánca üdítően hatott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában