NAGY A VÁLASZTÉK

2019.04.13. 08:00

Biztosított házi kedvenc

A kutyatartás bizony nem olcsó mulatság, elég, ha csak a minőségi táplálékra és az állatorvosi költségekre gondolunk. Az elmúlt pár évben azonban már biztosítás is köthető kutyáinkra, macskáinkra.

S. Töttő Rita/FMH

Forrás: Shutterstock

Fotó: Chendongshan

A biztosítási piacon még mindig nem nagy a választék, ha a gazdi kutyájának, macskájának keres biztosítást (más háziállatra ne is próbáljon keresni…).

De legalább van, ami igencsak jól tud jönni egy-egy hirtelen jött betegség vagy baleset esetén. Időben gondolkodjunk, ha kisállat-biztosítást szeretnénk kötni, ugyanis a legtöbb biztosító az állat 6 vagy 7 éves koráig köt biztosítást (persze ha korábban kötötték meg, nem szűnik meg ezt követően a szerződés). Általában többféle csomag választható, függően attól, milyen magas éves díjat vagyunk hajlandóak fizetni – ettől függ az is, hogy mekkora költségeket állnak.

Érdemes alaposan utánajárni, milyen típusú betegségekre fizet, illetve nem fizet a biztosítás, ugyanis van olyan biztosító, ahol például bizonyos genetikai rendellenességekre nem fizetnek, s van, ahol fajtánként határozzák meg azokat a betegségeket, amelyeknek kezelési költségeit nem állják. A választott csomag értékétől függően az is lehet, hogy például baleseti ellátás esetén nem állják a költségeket, ezért erre is érdemes külön odafigyelni.

Létezik kiegészítő biztosítás is, amely gyakorlatilag a lakásban tartott „tulajdonként” tekint a kutyára, macskára, s ezért a velük történő balesetek, betegségek gyakorlatilag „kárnak” minősülnek. Ezek között is érdemes körülnézni, mert van olyan, ahol akárhány kutya, macska él, mindre egységesen vonatkozik egy megszabott költséghatár.

A legtöbb helyen azonban maximalizálják a biztosítható állatok számát egy adott lakhely estén. Minden kisállat-biztosításnál kell számolni önerővel, van, ahol százalékos arányt határoznak meg, míg máshol konkrét összeget. A kutyák esetében minimum kötelező a mikrocsipes azonosító megléte és az, hogy egészséges kutyáról legyen szó. Arra is érdemes figyelni, hogy évente hány alkalommal vehető igénybe a biztosítás – van, ahol csak egyszer, és van, ahol akárhányszor, az éves szinten maximalizált biztosítási összeg erejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában