Akad, aki nem csak indokolt esetben van távol a munkahelyétől

2020.01.18. 09:00

Beteg vagyok! – kirúgnak a gyakori táppénz miatt?

Csípős, hideg idő van. A téli hónapokban már hagyományosnak mondható megfázás mellett sok más betegség is ilyenkor ér tetőpontjára. A megbetegedéseknek több következménye van. A munka szempontjából például az, hogy az egészségügyi állapot romlása miatt betegállományt vagyunk kénytelenek igénybe venni.

Török Tímea

Utánanéztünk munkáltatói oldalról, hogyan érinti a cégeket a dolgozók ebben az időszakban gyakran előforduló egészségügyi indokú hiányzása.

Jelenleg Magyarországon, szinte valamennyi munkáltató létszámhiánnyal küzd. Így a jól prosperáló cégek folyamatosan bővülő feladatköreik miatt gyakorlatilag állandóan új munkavállalókat keresnek. Ezért a már állományban lévő dolgozók keresőképtelensége nagymértékben megnehezíti a termelés kiszolgálását.

A keresőképtelen mentesül a munkavégzés alól

A keresőképtelenség annak orvos általi igazolása, hogy a munkavállaló valamely meghatározott okból munkáját nem képes ellátni. A keresőképtelenségnek többféle oka lehet, amiket jogszabály határoz meg. Ilyen ok a többi között például a betegség, fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, üzemi baleset vagy foglalkozási betegség, veszélyeztetett várandósság, vagy a 12 évesnél fiatalabb gyermek otthoni ápolása. A keresőképtelenség legalapvetőbb következménye, hogy a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól. A létszámhiány miatt súlyos probléma a munkáltató számára a munkavállalók megbetegedése. Akár néhány ember hiányzása is komolyan megnehezítheti az általános munkavégzést, vagy akár a műszakok felállását. Ilyenkor több vállalkozás kizárólag csak túlórásokkal tudja megoldani a zavartalan működést.

A munkáltatót értesíteni kell a betegségről, és az e miatti távolmaradásról Fotó: Pixabay

Mivel A munka törvénykönyve védi a dolgozókat – például heti 48 órát nem haladhatja meg a munkavégzés, havi egy szabad vasárnapot biztosítani kell – ez is gyakran ütközik nehézségekbe, hiszen a törvényeket muszáj betartania egy felelős munkáltatónak.

Akad olyan munkavállaló, aki nem csak abban az esetben megy táppénzre, ha valóban indokolt. Olykor akár az elfogyott szabadság helyett is igénybe veszik ezt a lehetőséget. Azonban a vélemények megegyeznek abban, hogy betegség miatt nem szeretne egy munkáltató sem a gyakorlott munkavállalótól megválni.

Tájékoztatni kell a munkáltatót a megbetegedésről

Csak akkor van ennek elmulasztására mentség, ha a dolgozó például magatehetetlen állapotban van. Az együttműködési és tájékoztatási kötelezettség körébe tartozik az is, hogy a munkavállaló az orvos által keresőképtelenségéről kiállított igazolást átadja a munkáltatónak, hiszen betegségét hitelt érdemlően ezzel igazolja. A munkavállalót a betegség miatti keresőképtelenség tartamára egy évben 15 munkanap betegszabadság illeti meg. Erre az időszakra a munkáltató a dolgozót illető távolléti díj összegének 70 százalékát köteles megfizetni. A hatályos szabályok szerint a betegség miatti keresőképtelenség már nem jelent felmondási tilalmat, ugyanis az csak a felmondási idő tartamát toldja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!