A balkezesség nem hátrány, de már nem is a kiváltság jelképe

2019.08.14. 20:00

Balkezesek világnapja: a balkezesek jobb keze ügyesebb a jobbkezesek baljánál

Sete, suta, balos, balog – így is nevezik őket. A balkezeseket. Nem írhatjuk, hogy azon keveseket, mert egyáltalán nem ritka jelenség a balkezesség. Bár több felmérés is volt már a kérdést eldöntendő, hogy az emberek hány százaléka balkezes, csak annyit lehetett megállapítani, hogy a népesség 8-15 százaléka használja elsődlegesen a bal kezét. Tegnap volt az ünnepük, ugyanis augusztus 13. a balkezesek nemzetközi világnapja. 1976-ban tartották először, hogy a balkezesek elnyomottságára – amiről manapság már nevetséges szót ejteni – felhívják a figyelmet.

Jakab Klára

Az emberek döntő többsége a jobb kezét használja elsődlegesen a finomabb tevékenységei elvégzéséhez, viszont minden hetedik ember (az adat a fejlettebb országokra értendő) használja ma dominánsabban a bal kezét a jobb helyett. Ennek az aránynak nemcsak a genetika az oka, hanem az is, hogy a társadalmak a balkezességet sokáig elutasítóan kezelték. Az iskolákban a 20. század közepéig – a szülőkre gyakorolt nyomással – hazánkban is ez volt a hivatalos pedagógia.

A mai álláspont szerint szigorúan tilos a kézhasználatot átszoktatni

A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos. Már a magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns, és ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet. Ilyen például a dadogás, olvasási (diszlexia), írási (diszgráfia), számolási (diszkalkulia) nehézség, magatartásbeli probléma, egyensúlyzavar, könnyen veszíthet magabiztosságából és egyéb lelki problémák alakulhatnak ki. Átszoktatás helyett inkább segíteni kell a gyermeket, például az írástanulásnál meg kell mutatni neki a megfelelő technikákat (hogyan formálja a betűket, számokat).

Jimi Hendrix egy jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, amit fordítva húrozott fel

A tudomány ugyanis bebizonyította, hogy a balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó – a balt a jobbal szemben előnyben részesítő – kézhasználat, ami a jobb agyfélteke dominanciával magyarázható. Ez ugyanakkor arra is választ ad, hogy miért sokkal gyakoribb művészek között.

Angelina Jolie is felvállalja

Tanulmányok szerint a férfiak körében gyakoribb a bal kéz domináns használata. A balkezesség Dél- és Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában gyakoribb, viszont ritkább Nyugat- és Észak-Európában valamint Afrikában. Genetikai okok is közrejátszhatnak a balkezesség kialakulásában, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülő balkezes, akkor is csak 46 százaléka annak valószínűsége, hogy a gyerek is balkezes lesz, de ebben a környezeti tényezők is szerepet játszanak (a két szülőtől a bal kéz használatát látja). Mint kimutatták, a születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot.

Egy jobbkezeseknek szánt világban kevés a balkezességből származó előny, de tény, hogy léteznek. Például a sebészetben hasznos lehet, ha mindkét kéz egyformán ügyes. Balkezes vagy ballábas sportolók, harcosok előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával. Társas étkezésekkor az ülésrend függvényében hátrány vagy előny is lehet a bal kéz használata. Balról jobbra haladó írásnál hátrány, jobbról balra haladónál (héber, arab, ősmagyar) viszont előny a balkezesség. Autóvezetés során sebességváltáskor az ügyesebb bal kezükkel fogják a kormányt (a jobbra tartó közlekedési rendű országokban elterjedt gépkocsik vezetésére vonatkozik, ahol jellemzően a jármű bal oldalán van a kormány és középen a sebességváltó), és a jobb kéz kezeli a sebességváltót. Mivel az európai műszaki szabványok az eszközök jobb kézzel való kezelését feltételezik, tipikusan a balkezesek jobb keze jelentősen ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze. Egyes eszközök bal kézzel való használata akár balesetveszélyes is lehet.

Balkezes vagyok. Szokjanak hozzá! – mondta Obama a fotósoknak

A balkezesség nem olyan sokkal ezelőtt még komoly negatívumnak számított és mindent megtettek azért, hogy a jelenséget eltüntessék, vagy radikálisan csökkentsék. Minden próbálkozás ellenére azonban számtalan ember maradt balkezes, sőt sokan közülük óriási hírnevet szereztek maguknak az élet különböző területén.

A festők között számtalan olyan van, aki minden erőfeszítés ellenére is megmaradt balkezesnek, és így alkotott mégis maradandót az emberiség számára – leggyakrabban bal kézzel festve. Ilyen például Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Pablo Picasso, Raffaello vagy Rubens. A muzsikusok között is szép számmal akad híresség, elegendő, ha csak C. P. Emanuel Bach, Beethoven, Rachmaninov nevét említjük. Az írók-költők balkezes társasága is nagy neveket vonultat fel, jeles képviselőjük Goethe, Mark Twain és a magyar zseni, Petőfi Sándor.

John McEnroe, és aranyat érő keze Fotók: internet

A legtöbb nevet a nagy gondolkodóknál, uralkodóknál, politikusoknál, hadvezéreknél sorolhatjuk fel: Nagy Sándortól Caesaron át Benjamin Franklinig, illetve az újkori történelemből Fidel Castro, George Bush, Gerald Ford, Bill Clinton, Ronald Reagan, Barack Obama ékesíti e listát. Igazán nagyszerű, hogy a sztárok nem titkolják balkezességüket, így bátor példaképei lehetnek a most balkezesedő fiataloknak. Charlie Chaplin, Matthew Broderick, Tom Cruise, Robert De Niro, Robert Redford, Keanu Reeves, a hölgyeknél pedig Angelina Jolie, Nicole Kidman, Demi Moore, Julia Roberts, Emma Thompson vállaltan balkezesek. A zenészek életében talán okozhat nehézséget, ha hangszeren bal kézzel kell játszaniuk, de a zsenialitás képes áttörni a balkezességen, láthatjuk Bob Dylan, Jimi Hendrix, Paul McCartney karrierjén. A híres balkezesek között szerepel Eminem és Lady Gaga is, de esetükben mindegy, hogy melyik kezükkel fogják a mikrofont…

Papp László híres volt balkezes ütéseiről

Sokatmondó nyelvi elnevezések

A balkezeseket gyakran sutának nevezik és sok kifejezés van, amely szerint a bal rosszat jelent. A magyarban például ilyen a balog, balogsuta, balszerencse, balsors, balsejtelem, balvégzet, balsiker, baleset, ballépés, és eufemizált alakjai a balfék és a balfácán, balul üt ki, bal lábbal kelt fel, valamint az ügyetlen szinonimájaként használt kétbalkezes. Az angol sinister szó jelentése: baljós(latú), vészt jósló, amely a latin sinistralis (balkezes, bal oldali) szóból ered. Az eredeti latin szó jelentése később változott, és használták gonosz és szerencsétlen értelemben is. A balkezes sportjátékosokat, balkezes ütéseket southpaw-nak nevezik, különösen a baseballban és az ökölvívásban elterjedt ez az elnevezés. Az ír nyelvben használatos ciotóg szó, amit balkezes emberekre mondanak, „furcsa szerzetet” jelent. A norvégok által használt venstrehåndsarbeid (tükörfordításban „balkezes munka”) olyan értelemben használatos, hogy a munkát elégtelenül, hanyagul végezték el. Ezekkel ellentétben a jobb szó a magyaron kívül számos európai nyelvben nemcsak a jobb kezet, hanem a jót, megfelelőt, hibátlant jelenti. Olyannyira, hogy a német és holland nyelvben a recht, az angol right, a francia droit, a spanyol derecho és a szláv nyelvekben használatos prav jelenti a jobb oldalt és a jogot, igazságot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!