Igenis, vannak manapság becsületes emberek, akik visszaadják a tízezrest

2020.06.24. 11:30

Az elveszett és megtalált pénz

Sokan azt gondolják, hogy a becsület ma már letűnt korok ideája. Akkor, amikor mindenki sokat, vagy még többet akar – és ha lehet, azt is azonnal – akkor kevesen fogadnánk rá nagyobb összegben, hogy például a bankautomatában hagyott pénz vagy akár egy elhagyott pénztárca visszakerülhet – nagy boldogságot okozva – a tulajdonosához.

Török Tímea

Rövid egymás­utánban két olyan történetről is hallottam, amely igazolja, hogy Dunaújvárosban igenis, vannak még becsületes emberek.

Gyakorló anyaként, akinek feladata van a háztartás mellett a munkahelyén is, gyakran élem át, hogy tárgyak rejtélyes módon tűnnek el. Ráadásul pont olyankor, amikor a legjobban kellene sietni.

Nincs ezzel másképp Czompó Gyuláné Gyöngyi sem. Az ötgyermekes családanya munka után hazafelé tartott már, amikor a vasmű főkapuján kilépve megállt a bankautomatánál, hogy készpénzt vegyen magához.

Czompó Gyuláné hálás kézfogással köszöni meg Urbán Zoltánnak a fi gyelmességet Fotó: a szerző

A sikeresen elvégzett tranzakció után, sietnie kellett a buszhoz, és csak ezután döbbent rá, hogy a pénzt elrakó mozdulat a megelőző események sorából kimaradt, aminek következtében pénze a bankjegykiadó automatában maradt. Szerencséjére azonban Urbán Zoltán szintén ekkortájt indult haza a nagyolvasztóból, ahol karbantartóként dolgozik, és észrevette, hogy valaki otthagyta a tízezrest.

– Az első gondolatom az volt, hogy megkeressem a tulajdonost. Ellenkező esetben nem hagyna nyugodni a lelkiismeretem. Tudom, hogy vannak pillanatok, amikor nem tudunk mindenre figyelni. De őszintén hiszem, hogy ha valaki becsületesen megdolgozik a pénzéért, megérdemli, hogy megkapja. Ezért szóltam a portán, és a segítségükkel már másnap reggel fel is tudtam hívni a pénzét kereső hölgyet, hogy visszaadhassam a tízezresét – mondta el a háromgyermekes, boldog házasságban élő, mezőfalvi családapa, aki megtalálta az automata résében felejtett bankót.

Sietünk, előfordul, hogy figyelmetlenek vagyunk

– Manapság ritkán hallani a becsületességről. Pont Dani fiam ballagására készültem, ezért nagy szükségem volt a kivett összegre, de nem hittem benne, hogy visszakaphatom, ezért már gondolatban el is engedtem kicsit, épp ezért nagyon örültem – tette hozzá Czompó Gyuláné.

Fekete Gábor története is bármelyikünkkel előfordulhat. Ismerősével beszélgetett, miközben a pénztárcáját a táskája helyett a padra rakta le, és egyszerűen otthagyta. De szerencsére a szomszéd padon ülő Soros Katalin, a becsületes megtaláló észrevette az elhagyott pénztárcát, és a közelben tartózkodó Pász Tamás önzetlen segítségével visszakerült a tulajdonoshoz.

– Nagyon örültem neki, hogy a pénztárcával együtt visszakerültek az irataim is, sajnos még a csekkek is. Véleményem szerint ritka, hogy az emberek ilyen önzetlenül segítsenek, nagyon köszönöm – mondta el az eset kapcsán Fekete Gábor. Majd hozzátette: – Ez az eset még inkább megerősített abban a hitemben, hogy ezt az önzetlen segítséget mások felé nekem is viszonoznom kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!