Felesleges az aggodalmaskodás, csak egy kicsit figyelni kell

2019.09.03. 12:00

Amit a rezsiutalványról az érintetteknek tudniuk kell

A pozitív gazdasági eredmények folyományaként minden nyugdíjas 9000 forintos rezsiutalványt kap.

Jakab Klára

A háromszor 3000 forintos bón szeptember 30-ig érkezik meg, és március 31-éig használható fel gáz- és áramszámlára.

Az utalványok felhasználásáról

A részletes tájékoztatás dacára sok találgatás kering. A rendelet alapján sorba vettük a legfontosabb tudnivalókat, amikre érdemes figyelniük az idős embereknek.

A rezsiutalványokat földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni; postai csekk befizetéséhez vagy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet átadni. A részletes tájékoztatás erről a szolgáltató honlapján lesz elérhető. (A Nemzeti Közművek honlapján már megtalálható a Tudnivalók a rezsiutalvány beváltásáról című feltűnő tájékoztató, az E.ON-nál még nem találtunk erről információt. Az NKM tájékoztatója szerint az e-számlások, csoportos beszedéssel fizetők és az internetes utalók számára kínált opció, hogy egy e-­mailt írnak a cégnek, az pedig kiküldi az aktuális csekket.)

Csekkes befizetés esetén egyszerű a dolog: az utalványt a postán beváltják, és levonják a végösszegből. Egyszerre több utalvány is felhasználható több csekk befizetéséhez. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget kiegészíteni csak készpénzzel lehet, bankkártyával nem, és az utalvány készpénzre nem váltható.

A postások munkáját szigorú szabályok kötik – a Magyar Posta közleményben pontosította a kézbesítés körülményeit
Fotó: pixabay

 

Úgy működik, mint egy kupon

A csoportos beszedési megbízással fizető embereknek a szolgáltató ügyfélszolgálatán kell leadniuk az utalványt, értékét a szolgáltató haladéktalanul, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a fogyasztó folyószámláján.

Aki internetes utalással fizeti a számlát, annak is a szolgáltató ügyfélszolgálatára kell bevinni az utalványt. A rendelet szerint ekkor csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni az aktuális rezsiszámlát, bankkártyával nem. Aki ezt a módot választja, számítson arra, hogy sokat kell várni az irodákban, hiszen vélhetően rengetegen akarják majd igénybe venni a kedvezményt.

Tudnivalók a honlapokon

Az egyetlen kiút a hosszú sor­állásból az lehet, hogy a rendelet az ügyfélszolgálat mellett a szolgáltató honlapját is megemlíti mint lehetséges fizetőhely. Feltételezhető, hogy az utalványokat sorszám alapján is be lehet azonosítani, így pedig remélhetőleg a neten is el lehet majd intézni a dolgot. A rendelet szövege szerint a szolgáltató ugyanis legfeljebb 15 napon belül köteles jóváírni az összeget. Így előfordulhat, hogy helyben ki kell fizetni a számlát, az utalványt pedig majd később írják jóvá – vélhetően a következő hónapban.

Ezek a legfontosabb tudnivalók, ám ha van tisztázandó kérdés a rezsiutalványokkal kapcsolatban, úgy a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet érdeklődni. (Forrás: Pénzcentrum)

A nyugdíjasok azt kérdezik: hányszor csenget a postás?

A rezsiutalványokat szeptemberben kézbesítik, elsőként Budapesten kapják meg az érintettek, majd a vidéken élőknek viszik ki a postások. Ezzel kapcsolatban a Magyar Posta közleményben pontosította a kézbesítés körülményeit.

Mint a közlemény tartalmazza, a rezsiutalvány tartalmú küldemények egyedi azonosítóval vannak ellátva. A rezsiutalványt – más értékutalványokhoz hasonlóan – egyszer próbálja meg a címen kézbesíteni a postás. A küldeményt személyesen kell átadni a címzettnek. Amennyiben nincs otthon sem a címzett, sem annak meghatalmazottja, sem közeli hozzátartozó (úgynevezett helyettes átvevő), akkor a postás értesítőt hagy hátra, amelyen megjelöli, hogy melyik postán meddig vehető át a küldemény. A küldeményt a szabály szerint 10 munkanapig őrzi a posta, ezalatt az idő alatt (a nyitvatartás szerinti időben) bármikor átvehető. Csak ennek lejártát követően küldi vissza a posta a feladónak, a Magyar Államkincstárnak.

A Magyar Posta célja, hogy az érintettek a lehető leggyorsabban megkapják az utalványokat. Ha az értesítés ellenére sem sikerül átvenni a küldeményt, akkor a rendelet szerint az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál, a Magyar Államkincstár által a honlapján közzétett kérelmet kitöltve, az ott megjelölt címen kell előterjeszteni. A kérelem benyújtásának azonban jogvesztő határideje van, vagyis ez a kérelem csakis 2019. november 30-ig terjeszthető be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában