Kutya meleg nyár van!

2018.08.02. 17:30

Állati tanácsok a rekkenő hőség ellen

A kánikula háziállataink szervezetét is megviseli, gondoskodjunk a kényelmükről!

TÓTH ALEXANDRA

A hőségriadó jelen állás szerint egészen péntekig van érvényben. Az égen egy kósza felhő sincs, a nap sugarai kíméletlenül ontják a meleget, árnyékban sem ritka a 35 Celsius-fok feletti hőmérséklet. Ezt nemcsak az emberek, hanem az állatok is nagyon rosszul viselik.

Egy kis fürdőzés, és könnyebben elviselhető a hőség
Fotó: Zsedrovits Enikő

Attól függően, hogy milyen kedvenccel osztjuk meg a mindennapjainkat, más és más dolgot kell szem előtt tartanunk az állat egészsége érdekében. A legtöbb embernek talán a kutya a legjobb négylábú barátja. Az ebek kifejezetten rosszul viselik a hőséget, és elmondható, hogy még a legszívósabbak sem tartózkodnak önként a napon, és semmi kedvük a legmelegebb órákban mozogni, így ha valamikor, akkor a hőség idején lehet mérsékelni a napi séták számát, és azokat is a kora reggeli, illetve az esti órákra időzíteni. Ha mégis kénytelenek vagyunk a forróságban sétálni kedvencünkkel, figyeljünk arra, hogy ne a betonon sétáljon a kutya, ugyanis finom tappancsaikat könnyen megperzseli a felhevült aszfalt. Tegyük bátran a talpunkat a járdára, és ha azt érezzük, nem bírjuk, akkor minden bizonynyal a kutya sem fogja. A nagy testű, hosszú vagy sötét szőrű kutyák sokkal jobban szenvednek a melegben, mint a kicsi, világosabb bundájú társaik, rájuk így fokozottan figyelni kell, ahogy a rövid, nyomott orrú fajtákra, mint a bulldogok, mopszok vagy a bokszerek is. Fontos a friss, hideg víz és az árnyékos hely biztosítása, és kerüljük az autóban utaztatást. Ha mégis muszáj együtt kocsikázni a kutyussal, akkor inkább a klímát járassuk, mint az ablakot húzzuk le, utóbbinál ugyanis kötőhártya-gyulladást okozhat a huzat. Arra pedig, hogy akár csak egy gyors bevásárlás erejéig is az autóban hagyjuk az ebet, még lehúzott ablak mellett se vetemedjünk! A kutya ideális testhőmérséklete 38 fok, ha ez akár kicsit is 40 fölé emelkedik, már biztos a hőguta. A hűsölés érdekében meg is fürdethetjük az ebeket, de csak tiszta vízzel, a samponos fürdetés kéthavonta bőven elegendő.

A kutyák jól úsznak – kérdés, hogy szeretik-e a vizet
fotók:pixabay

A kutyák közül sokan szeretik a vizet, de a macskák annál kevésbé. Kevés gazdi mesélheti el macskafürdető tapasztalatait, így náluk a kulcs a hűs, árnyékos menedék biztosítása és a folyamatosan előttük lévő friss víz. Meg lehet bolondítani egy-két jégkockával is a cicák üdítőjét, hiszen amellett hogy tovább marad hideg, felkeltheti a játékos állatok érdeklődését az úszkáló kis tömböcske. Az alutasakos eledelek könnyebben csúsznak ilyenkor, pláne, ha eleve csökken a cica étvágya a melegtől, így érdemes leváltani vagy keverni a száraz tápot az akár előre lehűtött konzervvel. Nyári időszakban a macskák is többet mosdanak, ez több nyalakodással, ergo több szőrpamaccsal is jár, ami kellemetlen lehet a cicáknak. Praktikus olyan macskaeledelt adni ilyenkor kedvencünknek, amely megelőzi a szőrlabdák kialakulását.

Ha kitesszük malackánkat a szabadba, legyen körülötte rács, ezzel védjük őket a ragadozó madarak támadásától

Nem is gondolnánk, hogy az elméletileg trópusi körülményekhez szokott tengerimalacok is könnyen megbetegedhetnek a melegtől. Sem őket, sem az egyéb rágcsálókat nem szabad könnyelműen napos helyen hagyni, mondván, hogy szülőhazájukban sem különb a klíma. Bár a kis rágcsálókat ketrecben kellene tartani, akinek mégis terráriuma van otthon, az feltétlenül cserélje le az üvegházat jól szellőző, rácsos ketrecre! Az alapvetően kevesebb vízfogyasztás náluk is megnő, így folyamatosan pótolni kell az elfogyasztott mennyiséget. Ha valamikor, most érdemes önitatóra váltani, mert ha a forróság közepette kiborítják a tálkáikat a kis állatok, akkor nagyon könnyen a kiszáradás, hőguta szélére kerülhetnek. Az almot mindenképpen sűrűbben kell cserélni a kánikulában, ugyanis a megnövekedett vízfogyasztás több vizeletürítéssel is jár, a melegben pedig durván terjednek a kellemetlen szagú és kártékony gázok. Tehetünk be malackánk mellé törülközőbe csavart jégakkumulátort, de semmiképp sem magában, mert tüdőgyulladást kaphatnak a gyenge immunitású rágcsálók. A tengerimalacok zöme értékeli a kellemes fürdőt is, sőt, a kutyákhoz hasonlóan a hosszú szőrű egyedek szőrének rövidebbre nyírásával is könnyíthetünk a malackák helyzetén.

Egy finom, hideg banán a kis görénynek igazi hűsítő falat

Talán meglepő, de a vadászgörények is kedvelik a vizet, ha viszont nem szeretnének így hűsölni, játékos természetük révén könnyen becsalogathatók némi játékkal a kis medencéjükbe. Praktikus lehet hűtött gyümölcsökkel, barackkal vagy dinnyével – ezek ráadásul hidratálnak is magas víztartalmuk miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában