mindent a jógakalandról

2019.04.21. 15:33

Aki mert nagyot álmodni és életre hívta a Jógakalandot

Nagyszerű érzés olyan embereket bemutatni, akik nagyszerű ötletektől vezérelve, kitartó, szorgalmas munkával remek dolgokat hoznak létre.

Varga Zsófi

Hatványozottan igaz ez, ha egy főiskolás csoporttársamról van szó. Bánhidi Dóra dunaújvárosi gyökerekkel rendelkezik, televíziós karrierje után, kreatív-kézműves blogot indított, majd belevágott a hazánkban egyedülálló projektbe, a Jógakalandba. Az ő története következik.

A kezdetek

A főiskolán kommunikáció-művelődésszervező szakon végeztem, a képzés ideje alatt a Dunaújvárosi Televíziónál dolgoztam, ahol beleszerettem a tévés szakmába. Ezt követően a Magyar Televízióba kerültem gyakornoknak, az Ablak című műsornál dolgoztam. Előbb utóbb kiderült, hogy nem ez a műsor, ami engem hosszú távon érdekel és pár hónapos gyakornokság után megláttam egy álláshirdetést, hogy a VIVA tévébe keresnek szerkesztőket, megragadtam a lehetőséget és jelentkeztem a pozícióra. Ez tulajdonképpen egy gyakornoki program volt, amit megelőzött egy több körös casting, én voltam az egyik jelentkező, akit kiválasztottak. Együtt dolgozhattam a zenetévé ismert műsorvezetőivel, Philippel, Kisóval, Zolával, Steiner Kristóffal. A képzésen megtanultunk forgatni, szerkeszteni, végül megkaptam az állást és az Interaktív segédszerkesztői pozíciójában álltam munkába. Öt évig dolgoztam ott, később szerkesztő lettem és minden műsorukkal dolgoztam, ilyen volt például az Interaktív, Megálló, VIVA Trend is. A zenetelevízió után az Ördög Nóriékkal dolgoztam az Angels Army projekten, ezzel párhuzamosan a Mamas & Papas-ban dolgoztam, ami egy angol prémium bébi- és gyerekmárka, itt social media- és marketing menedzser voltam. Később kapcsolatban kerültem a Laoni Design-nal is, ahol hasonló munkaköröket töltöttem be, ez egy magyar bőrtáska készítő cég.

A Jógakaland minőségi időtöltést biztosít a szülőknek gyermekeikkel
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A PandArte blog

A tévés munkám mellett, 2011-ben elindítottam a PandArte kreatív és design blogomat. Sok olyan kreatív ötlet van, ami nekem tetszik és arra gondoltam, hogy egy platformon foglalkozok velük. Leginkább magyar fókuszú ez a felület, ötletekről, tervezőkről, helyekről és utazásokról írok benne. A cikkeimmel támogatom a magyar designereket, vállalkozókat, azzal hogy megmutatom a munkáikat, szolgáltatásaikat. A következő lépés az volt, hogy megszerveztem az első design vásáromat, Nyüzsi vásár néven, ez annyit jelentett, hogy azokat a kézműveseket hívtam meg, akikkel a blogom kapcsán kapcsolatban voltam. A vásárok után inkább a workshopok szervezése felé orientálódtam. Ez azért nagyszerű lehetőség, mert az olvasók a kulisszák mögé tudnak tekinteni, megtudhatják, milyen egy bőrtáskát, vagy egy ezüst ékszert elkészíteni. A mai napig szervezem ezeket a kézműves műhelyfoglalkozásokat, nagyon népszerűek, hiszen nagyszerű érzés az, ha az érdeklődő megtapasztalja azt, hogy ő is el tud készíteni dekorációs tárgyat, ékszert. Nem beszélve arról, hogy nyugtató, meditatív hatása is van egy ilyen workshopnak, átadják magukat a flow-érzésnek az emberek és csak az adott feladattal foglalkoznak, ott vannak a jelenben.

Jógakaland

A jóga fontos szereplője volt az életemnek már azelőtt, hogy Árminnal terhes lettem volna, saját magamon tapasztaltam meg, hogy ez a mozgásforma mit hoz az ember életébe. Jótékony hatásának köszönhetően javult a koncentrációs képességem, kitartóbb lettem, erőnlétem is javult, segített a feszültségoldásban. Arra gondoltam, amikor gyermeket vártam, hogy milyen jó lenne, ha a gyerekeknek át lehetne adni azt az érzést, tudást, amit a jóga ad. Jobban utánanéztem a gyerekjógának és megtudtam, hogy nem egészen olyan mint a felnőtt verzió, nincsenek benne lassú mozdulatok, éppen ellenkezőleg ez átmozgató, játékos formája a jógának. A kisebb gyerekek imádnak állatokat utánozni, a jógában rengeteg olyan pozíció van, ami állatokhoz kapcsolódik, éppen ezért könnyen be lehet őket vonni. Remek ötletnek tartottam ezt, hamarosan megszületett az Erdei Jógakaland című mesekönyv. A párom Salinger Richárd író, akinek nem tartott sokáig megírni egy mesét, azonban ezzel még nem ért véget a történet, hiszen egy illusztrátorra is szükség volt, aki nagyon látványos grafikával életre kelti a történetet, megtaláltuk Szél Adriennt, aki csatlakozott a csapathoz, illetve Csíki Mariannt kértük még fel, aki gyerekjóga oktató, hogy szakmai észrevételeivel segítse a munkánkat. Utána egyik ötlet követte a másikat, a könyv mellé először egy jógás memória- és kártyajátékot fejlesztettünk. Több gyerekjógával összekombinált könyvbemutatót is tartottunk azóta, folyamatosan kapjuk a felkéréseket.

A Durmi Maci Napüdvözlete társasjáték egyedülálló Magyarországon
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A következő nagy mérföldkő Durmi Maci Napüdvözlete társasjáték volt 2018-ban. Azért is vagyok nagyon büszke rá, mert ez az első jógás társasjáték Magyarországon és világon sincs másik ilyen jellegű játék. Nagyon jól fogadták az emberek, első körben nem is tudtunk annyit gyártani belőle, amennyi megrendelés volt. A játékainkat úgy alkottuk meg, hogy nem kell hozzá gyerekjóga oktató, vagy előzetes tapasztalat, tehát az nem lehet kifogás, hogy „én nem jógázom és nem tudom a gyereknek megmutatni hogyan kell”. Bárhol, bármikor lehet játékosan mozogni, jógázni, a különböző jógagyakorlatok nemcsak szöveges, hanem képi formában is megjelennek. Ez a szülőnek is minőségi időtöltést biztosít a gyermekükkel. Fontos megjegyezni, hogy nem elvárás a gyerektől, hogy minden gyakorlatot tűpontosan csináljon meg. Megtalálhatóak az egyensúlyfejlesztő gyakorlatok, olyanok, melyek a jobb- és bal agyfelétekét összekötik, hogy szinkronban működjenek, vannak stresszoldó gyakorlatok is. A gyerekek ösztönösen megtalálják azt, hogy mire van szükségük. Bővebb információt a www.jogakaland.hu oldalon olvashatnak.

A különböző jógagyakorlatok nemcsak szöveges, hanem képi formában is megjelennek
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Cápák között

Az egész tavaly év végén kezdődött, amikor megkerestek bennünket az RTL Klubtól és felkértek, hogy szerepeljünk a Cápák között című műsorukban. A lényege röviden annyi, hogy befektetőknek – akik, olyanok mint a zsűri – bemutatod a vállalkozásodat és ők eldöntik, hogy támogatják-e üzletileg. Éltünk a lehetőséggel és belevágtunk, bekerültünk a műsorba, a februári adásban szerepeltünk. A Cápák között újabb mérföldkövet hozott a Jógakaland életébe, mert a műsor kapcsán Balogh Péter lett a befektetőnk. Róla azt érdemes tudni, hogy a feleségével közösen olyan vállalkozása van, hogy startupokat támogatnak. Az 5 millió forintos befektetés mellett szerintem a legfontosabb és megfizethetetlen, hogy 2 éven át 2 hetente részt veszünk egy mentor programban, amikor megbeszéljük a Péterrel az éppen aktuális üzleti kérdéseket, teendőket, tapasztalataival segíti a vállalkozásunkat.

Távlati célok

A Jógakaland nemzetközi piacon történő megjelenése a hosszútávú célkitűzésünk. Ehhez nagy segítségünkre van a Péter, aki még plusz befektetőket is be tud hozni a Jógakalandba. A műsorban megnyert 5 millió forintot arra fogjuk fordítani, hogy fejlesszük a termékeket, a mesekönyvből sorozatot szeretnénk megjelentetni. Az első volt az Erdei Jógakaland, most készül a Tábori Jógakaland, melynek a mese része már elkészült és éppen most tervezik az illusztrációt hozzá. Legfrissebb megjelenés a Jóga Puzzle játékunk, ez az Erdei Jógakaland kiegészítője, pozitív mondatokkal, melyek megerősítik a gyerekeket abban, hogy például milyen bátrak voltak akkor, amikor teljesítették a feladatot egy jógapózzal. Továbbá az internetes felületen is szeretnénk fejleszteni a tartalmakat, hogy segítsék a szülőket, hogy hogyan illesszék bele a gyerekjógát a mindennapjaikba.

Visszajelzések

Pozitívak a visszajelzések a szülők részéről, a beszámolóik szerint a Jógakaland segít például a hiszti leküzdésében, koncentráció javításában, a tanulásban, stresszoldásban, fejleszti az érzelmi intelligenciát. A kisfiammal én is jógázok már, főleg a mesekönyvből és legtöbbször ő kéri, hogy vegyük elő a könyvet. Elképesztően jó, felemelő érzés, amikor az Ármin veti fel, hogy csináljuk végig a gyakorlatokat, látom, hogy vidám, boldog. Nemrég hallottam, hogy egy kisgyerek már a nagymamát is bevonja a feladatokba, elmondhatjuk hogy egyre jobban duzzad a jógakaland közössége és ez nagyszerű érzés. Volt egy online kihívásunk, amelynek az volt a lényege, hogy minden nap egy jóga pózt meg kellett csinálni és nagy sikere volt, például óvónénik küldtek fotót, ahogy az egész ovis csoport jógázik. Szeretnénk a Jógakaland közösséget építeni, bővíteni, mert nagyszerű közösségformáló ereje van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában