Visszatérés az acéltelepre

2017.12.19. 11:30

Gosztola Kitti, Kaszás Tamás és Szalay Péter munkái alkotják az Ötvözetet

Sikeresnek bizonyult a 17 évig kómában szunnyadó acélszobrász alkotótelep újraindítása. Nagybetűs Ötvözet a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

Az üzenetjellegű gondolatiság és kritikai problémafelvetés a munkák mindegyikén tetten érhető Fotó: Zsedrovits Enikő

A közel két évtizeden át szünetelő Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep feltámasztása új lendületet adhat a magyar szobrászművészetnek, amely számára 1974 és 2000 között mindig is kiemelten fontos volt ez a nemzetközi léptékű megjelenési lehetőség.

Fontos megemlíteni azonban, hogy egy teljesen új fejezet kezdődik, amíg az előző időszakban leginkább a tér és a forma lehetőségeit keresték/kutatták az alkotók, addig – és ezt példázzák a kiállított munkák is – a kísérletezés most is tetten érhető vágya mellett egy nagyon komoly gondolati, szellemi háttérre épít minden egyes alkotás – fogalmazott az idei acélszobrász alkotótelepen készült alkotásokat bemutató Ötvözet című kiállítás megnyitóján Kovalovszky Márta művészettörténész.

Az üzenetjellegű gondolatiság és kritikai problémafelvetés a munkák mindegyikén tetten érhető
Fotó: Zsedrovits Enikő

A szervező Dunaferr-Art Alapítvány részéről Nagy Annamária mondott köszönetet mindazoknak, akik anyagilag – ISD Dunaferr Zrt., Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés, Nemzeti Kulturális Alap, Modern Művészetért Közalapítvány, Dunaújváros önkormányzata – és munkájukkal támogatták az alkotótelep újraindítását és a vasmű műhelyeiben zajló alkotói tevékenységet. Az Ötvözet a 2017-es év egyik nagy meglepetése!

Különleges formai megoldásokkal is találkozhatunk
Fotó: ZsE

Gosztola Kitti, Kaszás Tamás és Szalay Péter három-három alkotása egyaránt sok-sok izgalmas kalandra csábít. Az üzenetjellegű gondolatiság és kritikai problémafelvetés a kiállításon látható munkák mindegyikén tetten érhető. Az Ötvözet a formák és a kiválóan megmunkált anyagok tekintetében is sokat nyújt látogatójának, így tanácsolnánk minden érdeklődő számára, hogy ne késlekedjen, hiszen az Ötvözet csak január 12-ig lesz látható a Kortárs Művészeti Intézetben. Alkotótelepi szemlére fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában