a közművezetékeket törvény védi, amelyet nem írhat felül faültetés

2020.01.14. 10:00

A Vasmű úti platánok kivágása jóval egyszerűbb volt, mint amilyen az új fák telepítése lesz

A Vasmű úti platánfákat kivágták. Egyet meghagytak mementónak, abból majd valamiféle faragott emlékművet „készítenek” szakavatott kezek. De mit ültetnek vajon a kivágott faóriások helyére?

Brousil Csaba

Fotó: LI

A dunaújvárosi önkormányzat a Vasmű úton lévő fák kivágását magyarázó kommunikációjának egyik alappillére az volt, hogy ugyan a Vasmű úti platánokat egy bizonyos szakértői véleményre támaszkodva ki kell vágni, de nyugalom, kerülnek újak a helyükre. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Az tény, hogy kötelesek a kivágott fák helyett újakat ültetni, de hogy in situ mi ültethető a Vasmű útra az már ennél bonyolultabb. Ha semmi, akkor a városrész más területén kell pótolni a kivágott fákat. Jelen esetben a fő akadály a közművek ottléte, amelyeket aligha fognak elmozdítani onnan, vagy kiváltani pláne, hogy törvény védi azokat.

Vélhetően kifúrják majd a régi, földben hagyott csonkokat
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A fákat kormányrendeletben védik, amelyeket közművesítésnél komolyan figyelembe is kell venni. Itt azonban erről nem lehet szó, hiszen a közművek évtizedek óta az adott helyükön futnak. Valamilyen szimbiózisban éltek a most kivágott platánokkal, nyilván azok gyökérzete átsző mindent a földfelszín alatt. Bolygatásuk laikus szemmel nézve sem lenne tanácsos, hacsak nem akarják a telepítés végett felszedni a frissen felújított Vasmű út burkolatának nagy részét. Vélhetően kifúrják majd a régi földben maradt csonkokat és a gyökereket leoltják, azok pedig jó idővel elkorhadnak majd. Föléjük pedig lehet telepíteni valamit. Hogy mit, az egyelőre bizonytalan. Az önkormányzat azt kommunikálta a városlakók felé, azaz azt ígérték, hogy szakértők választanak majd ki két fafajtát, amit ide el lehet ültetni, és a kettőből a lakosság dönti el, hogy melyiket szeretné. (Információink szerint vagy 18 fát „toltak” a városi döntéshozók egy szakember elé, de azok közül egyik sem felelt meg – a szerk.)

A választék valószínűleg elég szűkös lesz, tekintve, hogy a fent említett törvény szerint szénhidrogént szállító vezeték esetében kétméteres védőtávolság szükséges, ha védőcsövet alkalmaztak annak lefektetésekor, akkor elég az egy méter. Azaz ezen a körön belül nem ültethető fa. Távhővezeték esetében a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet azt mondja ki, hogy ilyen vezeték szélétől számított három méterre lehet csak fát ültetni. A villamos­energia-vezetékek esetében a hasonló szabályozás elektromos-teljesítmény függő és egy, másfél méteres távolságot fogalmaz meg. Vízvezeték esetében is van szabályozás, de az ebben az esetben irreleváns, mivel a vízvezeték az út túlsó oldalán fut. Ember legyen a talpán tehát, aki ebbe a „dzsungelbe” olyan fákat tud telepíteni, amelyek nem teszik növekedésükkel, terjeszkedésükkel életveszélyessé a területet.

Ez főleg a gázvezetékekre vonatkozik, amelyek a Vasmű úton a járdaszakasz alatt futnak. A jelenlegi városvezetés hozzáállásához mindenképpen érdekes adalék, hogy az önkormányzati sajtószóvivő a város ingyenes lapjában publikált írása szerint „a közművek pedig a korábban gondoltnál is közelebb vannak”. Joggal merül fel a kérdés: csak gondolták ezt az egészet, mielőtt cselekedtek, vagy vannak közműtérképek is?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában