Megbecsülik az időseket

2017.12.08. 07:00

Elkezdődött az Erzsébet-utalványok és az ötezer forintok postázása is

A nyugdíjasokat érintő országos és helyi intézkedéseket szedte csokorba Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor polgármester a tájékoztatón Fotó: AG

Az eseményen részt vett dr. Galambos Dénes, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője is, aki szintén elmondta a témával kapcsolatos gondolatait.

Cserna Gábor polgármester a tájékoztatón
Fotó: AG

A Fidesz-KDNP kormány már ’98-tól 2002-ig és 2010-től folyamatosan kiemelt figyelmet fordít a nyugdíjasokra. Ugyanez igaz helyben is: a tisztelet jeleként támogatják az országos intézkedéseken felül a várost alapító időseket, mondta el Cserna Gábor polgármester a tájékoztató elején. Majd folytatta: a magyar gazdaság jól teljesít, így idén először lehetőség volt arra, hogy nyugdíjprémiumot fizessenek a nyugdíjasoknak és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek. November 30-ig mindenki – közel 3 milliárd idős ember – megkapta ezt az egyszeri összeget. A költségvetésből erre 30 milliárd forintot áldoztak. Elkezdődött az Erzsébet-utalványok kézbesítése is, hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a 10 ezer forintot kisebb, kétezres és ezres címletekben viszi a postás, és értesítőt dob be a postaládába, ha nem találja otthon a nyugdíjast, aki a postán 10 napig veheti át az utalványt, sőt (ha nem tudta átvenni) kérhet ismételt kézbesítést is a nyugdíjfolyósítótól. Harmadik fontos, országos intézkedésként említette, hogy januártól 3 százalékkal, átlagosan 4 ezer forinttal emelkednek a nyugdíjak. A gondoskodás helyi példájaként említette, hogy hét éve él az önkormányzati rendelet, amely alapján évente legalább egyszer, karácsony előtt ötezer forint támogatásban részesítik az időseket, ami összesen 11 ezer 593 dunaújvárosit érint, és nagyjából 58 millió forintot áldoznak rá. A jövő évi költségvetésbe már betervezték a húsvét előtti támogatást is, most, az ünnepek előtt pedig külön is átadja jókívánságait 11 helybélinek. Cserna Gábor megköszönte dr. Dorkota Lajosnak, a MEKH elnökének, a megye és a város díszpolgárának, valamint dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőnek a munkáját, amelyet a város és a térség érdekében kifejtettek idén, illetve a végéhez közeledő egész ciklusban.Dr. Galambos Dénes is kiemelte a kormányzati intézkedéseket, amelyek célja, hogy a nyugdíjasok érezzék az ország erősödését.

Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón Fotó: AG

A nyugdíjemelés, az Erzsébet-utalvány, valamint az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése jó példa erre, a nyugdíjprémium mellett. Megalakult a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek érdekvédelmi szervezete is, jelentette be a képviselő, aki örül annak, hogy a szövetkezetek jóvoltából sok idős ember talál kereseti lehetőséget is jelentő hasznos elfoglaltságot magának, akár egykori szakmájában is. Év végéhez közeledve ő is megköszönte a partnerséget, a csapatmunkát a térség fejlesztése érdekében vele együtt dolgozóknak, kiemelve Dorkota Lajos, és az alpolgármesterek közül Szepesi Attila közreműködését. Végül annak tudatával kívánt kellemes ünnepeket, boldog új évet, hogy 2017 fontos év volt a város gazdálkodása és fejlesztése szempontjából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában