többször is ellenőrzik

2019.09.07. 15:30

A szennyvíz csak tisztítás után kerülhet a Dunába

Augusztus 17-én terjedt el egy fénykép arról, amint a DVCSH Kft. által üzemeltetett szenyvíztisztító telephelynél zavaros, habos folyadék ömlik a Dunába. Az eset országos szintű figyelmet kapott. Itt a DVCSH hivatalos magyarázata a jelenségre.

Tóth Alexandra

2019.09.06. Szennyvíztisztító sajtóbejárás DUnaújváros Fotón: Nyalka László a DVCSH műszaki fejlesztési igazgatója Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Nyalka László, a DVCSH műszaki és fejlesztési igazgatója vezette körbe a dunaújvárosi sajtó munkatársait a szennyvíztelepen, bemutatva annak valamennyi munkafázisát és a tisztítási folyamatban részt vevő eszközök működési elvét. Elmondta, hogy az augusztusi jelenség megtörténik és megtörténhet bármelyik telepen, és ennek nem a rendszer hibás működése az oka, hanem valamilyen hirtelen terhelés, ami lehet akár nagyobb, nem várt esőzés (mint valószínűleg ebben az esetben).

A város szennyvize és egyéb csurgalékvizek először egy rácsos szerkezetre érkeznek, amik megszűrik azt a szilárd anyagoktól, az oda nem illő hulladéktól, hosszas mechanikai tisztításon esik túl az anyag. A levegőztető medencében vas (III) szulfáttal elegyítik, kivonják belőle a foszfort. Itt biológiai bontás történik, ahol különböző baktériumok falják fel az oda nem illő alkotókat. A következő folyamat már az utóülepítő medencében zajlik, innen indult a fényképen megörökített jelenség. Ebben a medencében mindig van felhabzás, ám az már elég csekély. A maradék iszap leülepedik az alján, azt és a habot bukóélek szűrik meg, így kerül a tisztítás után a víz a medencéből a Dunába. Augusztus közepén ebből az egyébként tisztított, ugynevezett szennyvízhabból is került a Dunába, ami 2-3 óra múlva meg is szűnt.

Mind a bemenő, mind a kimenő anyag minőségét hetente többször is ellenőrzik a telep nyitása óta működő laboratóriumában, szintén állandó ellenőrzés alatt állnak a kinti gépek valamint a medencék is.

A tisztított szennyvíz jelenleg egy haváriavezetéken keresztül jut a folyóba. A vezeték cseréjét már megkezdték a szakemberek Dunaújváros MJV önkormányzatának támogatásával. Az utó­ülepítőnél válik ketté a víz és az iszap útja. Utóbbi még dehidratációs folyamatokon megy keresztül a víztelenítő centrifugában, az így megmaradt száraz iszapot pedig a Dunacell Kft. valamint az adonyi Vertikál Zrt. hasznosítja.

A Cserna Gábor polgármester kérésére indított vizsgálatok eredménye tehát az, hogy a szennyvíztelep hibamentesen működik, a felhabzást pedig a haváriavezeték cseréje mérsékelni fogja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában