Közélet

2019.09.13. 07:00

A Szalki-sziget Dunaújváros egyik ékköve

Az eseményen megjelent – többek között – dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa, Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere és Mádai Balázs, a DVG Zrt. vezérigazgatója.

Cserna Gábor köszöntötte a meghívottakat, és egy kis történeti visszatekintést tartott a Szalki-szigettel kapcsolatban.

Cserna Gábor köszöntötte a meghívottakat
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Szívügyem a sziget, ez egy ékköve Dunaújvárosnak. Emlékszem, fiatal koromban mennyi külföldi látogatott el ide. Azonban a politikai elődeink tönkretették, olyan elképzeléseik voltak a fejlesztésekkel kapcsolatban, mint egy értelmetlen nemzetközi ­yacht kikötő létrehozása. 2009-ben beszéltünk arról Dorkota Lajossal, hogy a szigetet vissza kellene valahogy adni a városnak, a városlakóknak. 2010-ben elkészült a fejlesztési terv, majd 2014-ben a munkálatok első üteme, azóta folyamatos a fejlesztés. 2016-ban történelmi lépés kövekezett, mert Orbán Viktor miniszterelnök úrral aláírtuk a Modern Városok Programjában való részvételünket, ebben egymilliárd jutott a Szalki-szigetre. Sok minden elkészült, például a központi épület, a faházak, az öltözők, a szauna, amit egész évben használni lehet, most az egykori Remix diszkó épületét, a szabadtéri színpadot, a horgásztanyát újítjuk fel, és tervbe van véve egy turisztikai kikötő megépítése is.

(Az eseményről a későbbiekben bővebben beszámolunk.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!