így szavaztak a dunaújvárosiak

2020.04.12. 11:30

A négy fal között, locsolkodás nélkül, sonkával – így telik a húsvét

Itt a húsvét, ennek apropóján kíváncsiak voltunk arra, olvasóink hogyan töltik a négynapossá duzzadt ünnepi hétvégét.

Morva Dávid

A böjt célja a megtisztulás, a felkészülés húsvétra

Fotó: pixabay

Az idei ünnep a koronavírus miatt biztosan más lesz, mint a többi. Az eddig jól bejáratott szokásaink, mint a nagy családi összejövetel és a locsolkodás háttérbe szorul, hiszen ezek potenciális fertőzésveszélyt hordoznak magukban. A négynapos ünnepről, annak hagyományairól, a keresztény kultúrkörben betöltött szerepéről, korábban már írtunk.

A hét folyamán, arra voltunk kíváncsiak, olvasóink hogyan töltik az ünnepeket ebben a megváltozott helyzetben. Ennek mérésére közösségi oldalunkon meghirdettünk néhány szavazást.

Otthon, vagy „idegenben”

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, a jelenlegi helyzetben otthon, vagy esetleg a rokonsággal közösen utazva, wellness-hétvégével adóznak a keresztény egyház legnagyobb ünnepének tiszteletére.

Nos, a válaszokból jól látszik, a szavazók többsége felelősségteljes ebben a témakörben, és otthon, a nagy fal között ünnepel. Mindössze négy százaléknyi azok száma, akik inkább elmennek otthonról az egész családdal együtt.

 

Édes vagy sós

Ha ünnep, akkor eszünk, amíg látunk. Erre a jó magyar mentalitás megtestesülésére voltunk kíváncsiak akkor, amikor feltettük második kérdésünket. E szerint: az édes, vagy a sós ételeket kedvelik jobban húsvétkor az ünnepi menü részeként. Nos, a szavazók lehengerlő többsége a sonkát preferálja, amíg az édességet a szavazók elenyésző kisebbsége választja. (Az egészséges étkezésről, illetve arról, hogy ne hízzon el a karantén ideje alatt, a későbbiekben még olvashat oldalunkon.)

 

Ne önts!

Végül, de nem utolsósorban pedig magáról a locsolásról. Talán az egyik legrégebbi, leggazdagabb hagyományokra visszatekintő, a húsvéthoz köthető szokás. Ám az idei évben ez sem igazán javallott. Ebben a tekintetben is felelősségteljesen viselkednek majd a dunaújvárosiak – legalábbis erről árulkodnak a szavazatok –, ugyanis nagy többség, 90 százalék pontosan amellett voksol, hogy bizony idén kimarad a locsolás, és mindössze 10 százalék szeretné a továbbiakban is tartani a hagyományt.

Ön, hogyan tölti az ünnepeket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!