VELENCEI-TÓ

2019.08.18. 15:00

A megye 7 csodája: Fő a természetesség!

Hazánk harmadik legnagyobb természetes tava a Velencei-tó. Élővilága gazdag: itt található a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület, ahol a nagy kócsag, a kanalasgém, a búbos és a kis vöcsök is megleli otthonát.

Szanyi-Nagy Judit

A rezervátumban vaddisznó is él, ezenkívül vidrák, kecskebékák, mocsári teknősök és az ezüstkárász is jól érzi magát a tó környékén. Területe 26 négyzetkilométer, felületének harmada nádassal borított. Vize ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, ezért kellően felfrissíti a testet. Egyes források szerint a földtörténeti szempontból fi atal tó csupán 12–15 ezer éve, két párhuzamos törésvonal között alakulhatott ki.

Az elmúlt másfél évezred folyamán tizennégyszer, azaz átlagosan mintegy százé vente kiszáradt. A legutóbbi ilyen eset 1863 és 1866 között volt. A tóban található Cserepes- és Velencei-sziget mesterséges szigetek. A tó kedvező természeti és földrajzi adottságokkal rendelkezik, déli, sekély vizű strandjai a gyermekek számára is biztonságos kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában