Jelentős támogatásokat nyertek

2019.07.12. 14:00

A közösségi összefogás növelésére használják fel

Február végén hirdette meg a kormány a Magyar Falu Program keretében az első két pályázati felhívást, amely közösségi terek fejlesztésére és helyi identitástudat erősítésére adott lehetőséget a kistelepülések önkormányzatai, valamint az egyházközösségek számára.

Körmendi Erzsébet

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Térségünkben Daruszentmiklós, Előszállás, Nagyvenyim és Iváncsa érintett. Az egyházi vonatkozásban pedig a dunaújvárosi görögkatolikusok Nagykarácsonyban hasznosíthatnak 6,2 millió forintot közösségi terek fejlesztésére, Perkátán pedig a római katolikus közösség nyert 20 millió forint támogatást.

Daruszentmiklóson már most is nagyon aktív a közösségi élet, népszerűek a helyben megrendezett programok, a lakók szívesen vesznek részt az eseményeken. Az önkormányzat által elnyert 7,8 millió forintból egy kulturális munkatársat tudnak majd foglalkoztatni, az ő bérköltségét finanszírozzák belőle, tájékoztatta lapunkat Rauf Norbert, a község polgármestere. Hozzátette: ez az elnyert támogatás nagy segítség a településnek, az önkormányzatnak, hiszen a kulturális feladatoknak csak nagyon kicsi részét tudják fedezni az állami normatívából, miközben előírás, hogy legalább egy középfokú végzettségű dolgozója legyen a településnek ezen a szakterületen.

Előszállás önkormányzata szintén a nyertesek között van; sikeres pályázatnak köszönhetően a község 15 millió forintot költhet a közösségi összefogás fejlesztésére.

Iváncsa több pályázatot is benyújtott a Magyar Falu Program keretében, és ebben a közelmúltban elbírált körben 11,9 millió forintot nyert. Molnár Tibor polgármestertől tudjuk, hogy a faluházuk felső terének modernizálását szolgálja majd ez a forrás. A közösségi élet e színterének külső, épületenergetikai felújítása nemrég készült el TOP-forrásból, a belső terek korszerűsítését saját forrásból nem tudták megoldani. Most viszont lehetőségük lesz a földszinti és az emeleti helyiségek burkolat- és beltéri nyílászáróinak cseréjére, a vizesblokkok felújítására.

Azt szeretnék, ha Nagyvenyim új szociális szolgáltató tömbje is a lehető legmodernebb lenne
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Nagyvenyim mindhárom lehetséges modulban igényelt támogatást, ezáltal jelentős összeget, közel 22,5 millió forintot nyert a közösségi összefogás növelésére, mondta el a község polgármestere, Vargáné Kaiser Katalin. A tervezett épületfejlesztési munkák azt szolgálják, hogy a könyvtár és az új szociális szolgáltató tömb a lehető legkomfortosabb legyen: biztosítják a könyvtár napelemes villamosáram-ellátását és mindként épületrész fűtés-korszerűsítését, klimatizálását, a munkafelületek megvilágításának korszerűsítését. Programok tekintetében 25 éves jubileumokat ünnepelnek (hármat is) az idei falunapon, augusztus elején. E nagy rendezvényhez eszközfejlesztését is biztosítja a most elnyert támogatás egy része. Továbbá egy kulturális munkatárs egyéves bérét is finanszírozni tudják belőle. Tehát jó célt szolgál Nagyvenyimen is a Magyar Falu Program.

Csaknem ezer nyertes pályázó volt

Az 5000 lélekszám alatti települések önkormányzatainak számára kiírt pályázati felhívás 6 milliárdos keretére 461 nyertes pályázat jut, a teljes összeget felhasználták. A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás hétmilliárd forintos kerete szintén teljes egészében kimerült, az országos összesítést tekintve 487 nyertes pályázó örülhet támogatásnak. Az első pályázati kiírások keretében 13 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre az önkormányzatok és az egyházközségek, így több száz fejlesztés indul el országszerte.

Jelentős volt a túljelentkezés, éppen ezért a Magyar Falu Program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak majd a helyi közösségek fejlesztésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában