köszöntő

2019.11.27. 16:00

A közeledő Advent

Talán nem mindenki tudja, bár Advent a legtöbbeknek az év végét, minden örömével, szépségével együtt is a „hajrát” jelenti, első vasárnapja egyben az egyházi év kezdete is.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Az egyház felfogása szerint ugyanis karácsony a keresztény hit, az üdvtörténet megmutatkozása, a Megváltóra való várakozással és az ő eljövetelével együtt. Az első vasárnaptól kezdve érzik a hívők az izgalmat, az ígéret beteljesülésének közeledtét, és készítik fel lelküket Jézus megszületésének újbóli átélésére.

Kicsit olyan mindez, mintha a kerékpáros egy hosszú útra indulva előbb egyre magasabb csúcsokra hágna fel, hogy végül aztán a legmagasabb tetején szeme elé táruljon az egész világ, minden ösvény, amin végigmehet, és ő ezek közül kiválasztva a legjobbat, lendületet kapva vághatna neki küldetésének.

Mert a hívő számára az élet egyben küldetés is, folytonos párbeszéd Istenével, igazodás annak parancsolataihoz, tettekben pedig a szeretet törvényének megtartása.

Négy gyertya lobban hát fel sorban Adventkor. Elsőként a Hité, azután a Reményé, harmadikként az Örömé (Szűz Máriára emlékezve ez a rózsaszínű, a többi lila), negyedikként a Szereteté. Végül pedig, december 24-én, az éjféli misén örvendhetnek a hívek a Megváltó eljövetelének, karácsony ünnepének.

Mindez – a négy vasárnap és a karácsonyig eltelő idő – talán kevesebb lelki jelentőséggel bír a hit nélkül élőknek, de közös kultúránkba mégiscsak beépült a fokozott egymásra figyelés, a karitatív hajlam felerősödése, mondhatjuk, ekkor viselkedünk úgy embertársainkkal, ahogyan egész évben kellene…

Kívánom hát Önöknek, hogy legyen az Advent mindnyájuknak az örömteli várakozás, az egymás felé fordulás, az ünnepre készülés tartalmas, szép időszaka!

Dr. Simon László kormánymegbízott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában