Tóthék győzedelmeskedtek

2019.08.02. 11:30

A földvári Boldogasszony csipkéje lett Magyarország tortája

A dunaföldvári Tóth Cukrászda mestercukrásza, Tóth Norbert álmodta meg és készítette el az idei Magyarország tortáját, a Boldogasszony csipkéjét.

L. Mészáros Irma

20190801 Tóth Norbert a Tóth cukrászda tulajdonosa Boldogasszony csipkéje nevet viselő tortája nyerte az ország tortája címet 2019ben Dunaföldvár Fotón: Tóth Norbert és a Boldogasszony csipkéje Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A város és a térség népszerű cukrászdájának sikeres szakembere negyedszer indult a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 13. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyen, amelyet az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére szerveznek. Évről évre egyre több cukrászda verseng a címért. A nyertes tortát mindig óriási érdeklődés kíséri az édesszájú fogyasztók, de a szakemberek körében is. Az idén a kétfordulós versenyen 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri először az öt döntőst, majd a legjobbat.

A győztesek: Tóth Norbert és a Boldogasszony csipkéje torta
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az eddigi mindhárom versenyen Tóth Norbert tortája – az Aranyos körtetorta, az Ingyom-bingyom és a Szimpla – bejutott a döntőbe, az utóbbi bronzérmes lett. Már nagyon érett, hogy az idén az övé legyen a győzelem – gondolták Dunaföldváron sokan, s szurkoltak neki. Akadt vendég, aki így fogalmazott: Most már meg kell nyernünk! S lám megnyertük. Megnyerte. A díjat szerdán a Parlament Vadásztermében adták át.

A kiírás szerint a versenyzőktől magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható alkotásokat vártak, amelyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Tóth Norbert a málnát választotta az idei tortája alap ízének. Hogy miért éppen ezt? Az intenzív ízű és színű gyümölcsöt jól lehet párosítani zöld fűszerekkel és csokoládéval – mondja a díjnyertes torta megalkotója, s hozzáteszi: úgy gondolta, most olyan tortát készít, amelyben egy íz többféle textúrában jelenik meg. Az üde, nagyon gyümölcsös, friss ízű torta minden rétegében van málna, egy tortában több mint hatszáz gramm. Ez a torta klasszikus, a régi, hagyományos tortákat idézi, nem a modern franciás irányvonalat követi. A zsűri véleménye szerint ízharmóniájában egyszerű és hibátlan. Egy málnás, roppanós alapra három rétegben málnapürével átitatott piskóta kerül, a rétegek között fehér csokoládés, tejszínes málnakrém van. A teteje citromos, bazsalikomos bevonat, közte málna­lekvár és friss málnaszemek, valamint zöldre festett fehércsokoládé-lapkák. Gyönyörű, mint a neve! S bizonyára nagyon finom is.

A málnapürével átitatott piskótán fehér csokoládés, tejszínes málnakrém van

A versenyszabályok szerint először a Szent István-napi ünnephez kapcsolódó rendezvényen kóstolhatjuk meg Budapesten az Ízek utcájában augusztus 18-tól. Majd természetesen Dunaföldváron a Tóth Cukrászdában. Aztán a dunaföldvári mestercukrász receptje alapján az ország vállalkozó cukrászmestereinek műhelyeiben is készülhet a Boldog­asszony csipkéje.

S hogy miért Boldogasszony csipkéje a neve? Hajdan a Dunántúl egyes részein ez volt ennek a Magyarországon őshonos gyümölcsnek, az illatos málnának a népies neve, amelyet csipkézett leveléről kapott. Tökéletes névadás a Dunántúl kapujában, Dunaföldváron készült édességnek, Magyarország ünnepi tortájának, amely a szakember eddigi elhivatott, magas színvonalú munkájának a megkoronázása.

Cukormentes

A második helyezett a szombathelyi Dezse Gergő által készített Akali meggyes mandulatorta lett, a harmadik helyen a tápiószecsői Ipacs Balázs Kékestető tortája végzett. A Magyarország cukormentes tortája címet a szegedi A Cappella Cukrászda szakembere, Gyuris László által elkészített cukormentes Kicsi gesztenye kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában