Hamarosan kikerül a tájékoztató tábla a posta elé a térképpel

2018.11.26. 17:20

A defibrillátor életet ment

Ahogyan arról már többször is beszámoltunk, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség és a Carissa Sportegyesület néhány évvel ezelőtti vállalásának megfelelően, a XIII. Carissa Kupához kapcsolt jótékonyság során összegyűjtött pénzből vásárolt két defibrillátort. Nem titkolt céljuk volt, hogy másokat is erre sarkalljanak.

Balla Tibor

Nem is maradtak követő nélkül, hamarosan egy magánszemély vásárolt egy automata készüléket, amelyet az OMV töltőállomáson helyeztek el (Dunaújváros, Aranyvölgyi út 1.), ahol éjjel-nappal elérhető. Azóta sajnos újabb készülékről nem érkezett híradás a városban. Pedig a defibrillátor gyors használata nagymértékben növeli az újraélesztés sikerességét!

Az állomás minden mentő járművében van egy komolyabb defibrillátor
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Kiss Miklós, a Dunaújvárosi Mentőállomás vezetője elmondta, azért lenne fontos, hogy minél több defibrillátor készülék legyen, mert az utcán összeeső emberek nagy része, mintegy kilencven százalék fölötti része kamrafibrilláció miatt lesz rosszul, aminek a megszüntetésére ez az egyetlen eszköz. Mint mondta, fontos, hogy észleljük az eseményt, fontos, hogy minél gyorsabban kezdődjön meg az újraélesztés, hogy minél előbb érkezzen ki a mentő, de ha van kéznél defibrillátor, akkor minél hamarabb használni kell, ugyanis a defibrillálás előtt eltelt minden egyes perc 10 (!) százalékkal csökkenti a beteg túlélési esélyeit. Elképesztő számadat, ugyanis 6 perc, vagyis 60 százalék már a visszafordíthatatlant jelenti.

Ezért lenne fontos minél több készülék a nagyforgalmú helyeken. A városban elérhető defibrillátorok többsége automata, és ha a fedelét felnyitjuk, akkor ez be is kapcsolja a készüléket, és magyarul elkezdi mondani a teendőket. Ha megtalálja a ritmust, akkor feltölti magát, és felszólítja a kezelőt, hogy az egyetlen rajta lévő gombot nyomjuk meg. Ebből is látszik, nem kell félni a használatától, a teljesen laikus ember is képes rá. Sok helyen azért nem helyeznek ki ilyen életmentő készüléket, mert attól félnek, hogy ellopják azokat. Ennek egyébként semmi értelme, hiszen az semmi másra nem használható, el nem adható.

Tóth Imre: hamarosan kint lesz a tájékoztató tábla

Tóth Imre, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség társadalmi felelősségvállalás bizottságának elnöke – aki Petrás Gáborral közösen a jótékonysági akció motorja volt – elmondta, szerencsére a kötelező karbantartási időn belül nem volt szükség arra, hogy a készülékeket használni kelljen. A Dunaújvárosi Egyetemen és a Dunaújvárosi Sportcsarnokban szervizelés helyett újra cserélték az eszközöket. Időközben elkészítették a város defibrillátor online térképét is, amit vállalták, hogy időszakonként felülvizsgálnak. Tóth Imre elárulta, már beszerezték a szükséges engedélyeket, hogy felállítsanak egy tájékoztató táblát a nagyposta előtt, amin közzéteszik a város aktuális defibrillátor-térképét mindenki számára. Hamarosan láthatjuk.

Szív Cityvel

A Szív City egy virtuális közösség, amelynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Az alkalmazás itt elérhető: http://szivcity.hu

A duol.hu-n korábban írtuk a városban található defibrillátorokról, annyiban változott a helyzet, hogy a Fabó Éva Sportuszodánál található készülék átmenetileg nem üzemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában