Kisapostag

2016.12.06. 19:55

Tízéves a nőegylet - Szépítik a falut, ápolják a hagyományokat

Kisapostag - A közösségükhöz méltóan kedves, lélekemelő rendezvénynyel ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját a Kisapostagi Nőegylet.

Horváth László

Megalakulásuk egy igazi karácsonyi történet: 2006 októbere után Szatmári Attiláné Piroska, az akkori kulturális bizottság külsős tagja partnereket keresett a község karácsonyi díszítéséhez. Kutrovácz Istvánnal és Molnár Gézával indult a munka, amelyben vállalkozások, magánszemélyek csatlakoztak a gyűjtéshez. Az igyekezet eredményeként Kisapostag főutcáját gyönyörű fények díszítették karácsonyra. A mostani tízéves jubileumi évforduló azt üzeni - civilek összefogásával ma is ünnepi díszbe lehet öltöztetni a települést!

- Szüleink, nagyszüleink küzdelmes élete lebegett a szemünk előtt, mikor a legnehezebb időkben is ott álltak a háttérben az asszonyok - emlékezett születésnapos köszöntőjében az alapító ötletgazda, Piroska. Nőegyletekbe tömörülve, szervezetten tették a dolgukat. Szegényeket, elesetteket, betegeket ápoltak, adományokat gyűjtöttek, zoknikat, sálakat kötöttek. Az asszonyi leleményre, találékonyságra akkor és most is nagy szükség van. Hagyományőrzés, faluszépítés és jótékonysági tevékenység céljából alakult meg húsz fővel a Kisapostagi Nőegylet.

Az ünnepi tortánál Szatmári Attiláné Piroska, valamint Kiszli Pál és Márkli János alpolgármester  Fotó: A szerző felvétele

 

Az évek során sok olyan helyi programot szervezett, amelyek ma már rendszeressé váltak. Büszkén gondolnak a falukarácsony megszervezésére, a betlehem felállítására, a süti- és kakaóosztásra a gyerekek számára. Elkötelezettek a község szépítésben, sok figurális elemet készítenek az ünnepekre. Jótékonysági tevékenységük közé tartozik helybeli idősek látogatása, az egyedülállók számára ajándékok készítése, de részt vesznek országos megmozdulásokban is: ruhagyűjtésben és a cipősdoboz-akcióban. Kisapostag életéből a helytörténeti és a kézimunka-kiállítás, valamint a dalkör megalakítása is a nőegylet nevéhez fűződik - hallottuk egyebek közt az ünnepségen, amelyet az iskola ebédlőjében a közelmúltban tartott a Kisapostagi Nőegylet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!