Kert

2016.11.07. 14:10

Most is szaporítható a Hortenzia - Jó vízáteresztő, tápdús talajba ültessük és ne sajnáljuk tőle a tőzeget se

Dunaújváros - Az egyre kedveltebb Hortenzia fajon némelyikét megszáríthatjuk és egész télen a lakás dísze lehet.

Tóth B. Zsuzsa

Az árnyékos helyet kedvelő Hortenzia bokrok leginkább nagyszüleink falusi házánbak északi, keleti oldalát díszítették, de most újra reneszánszukat élik. A fehér, rózsaszín, lilás árnyalatú virágok szépen virítanak egész nyáron és ősszel, ha megfelelően gondozzuk őket.

A hortenziafélék családjába tartozó nemzetségnek közel száz lombhullató és örökzöld tagja van. A Kelet - Ázsiában, Észak- és Dél - Amerikában honos növények levelei tojásdad alakúak és fűrészes szélűek, látványos virágzatuk kúpos, gömbös vagy lapos bugavirágzat. A Hortenziák a jobb termőképességű talajokat kedvelik, jó vízáteresztő, tápdús földjük legyen. Ültetés előtt ajánlatos tőzeggel dúsítani a talajt.

Most ősszel jól szaporítható a már egyre népszerűbb Hortenzia
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A napos, de leginkább a félárnyékos helyen, és mindig nedves talajban érzik igazán jól magukat. Egyes hortenzia fajták kifejezetten a savanyú pH értékű talajokat kedvelik. Ennek megfelelően a virágok színe is lehet. A meszesebb talajokon pirosas, a savanyú talajokon kékes árnyalatúvá változhat. Hazánkban csak néhány fajtájával találkozhatunk. Szaporíthatjuk tavaszi magvetéssel, nyári félfás dugványozással, őszi tőosztással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!